Etikettdjuren
Läst 3912 ggr
Gittan
2012-07-06, 17:37

Nez perce horse

Nez perce horse är en hästras från USA som avlades fram av Nez Perce-indianerna under 1800-talet. Hästarna blev totalt utrotade av de vita under slutet av 1800-talet.

Nez perce horse

Det finns en indianstam som heter Nez Perce och de levde i nordvästra USA.. De blev en gång i tiden kända för att vara otroligt duktiga på hästskötsel och bemästrade en selektiv avel. De hade ett hästavelsarbete som var i mycket större klass än vad någon annan hade. De avlade hästar efter både färg, typ och användningsområde. nde avla hästar efter både färg typ och användningsområde. Stammen avlade främst hästar som användes som arbetsdjur, då främst inom jakt, transport och även strid. Nez Perceindianerna har bland annat avlat fram den berömda Appaloosan.

Den 5 oktober kapitulerade hela stammen till den amerikanska armén efter ett försök att ta sig rill Kanada. Med sig hade de alla sina hästar, såsom Appaloosahästarna och de otroligt duktiga och intelligenta Nez Percehästarna. De flesta hästarna sköts ihjäl omgående av armén. Alla Nez Percehästarna dog och rasen blev utrotad. Några Appaloosan räddades.

1995 bestämde sig departementet för hälsa och människorättigheter i USA för att rasen skulle avlas fram på nytt. Det blev ett projekt som finansierades av departementet och av ättlingar till Nez Percestammen. Aveln höll till i Lapwai, Idaho

Målet var inte bara att få tillbaka rasen utan även att återinföra Nez Perce-indianernas hästkultur. Man började avelsarbetet med att korsa appaloosa med de orientaliska achaltekeer.

Aveln fick även hjälp av en ideell förening kallad First Nations Development Institute som ger många bidrag till liknande projekt världen över. Nez perce-hästen avlas fortfarande i samma område, även om antalet hästar inte är så många.

Nez Perce-indianer har sagt att dagens Nez perce-hästar har liknande egenskaper som deras förfäders hästar. Rasen är modig, säker på foten, smidig, stark och uthållig. Rasen är alltid tigrerad och har akhal-tekéns smala exteriör och långa smala hals.

Foto: JC i Núria This file is licensed under the Creative CommonsAttribution-Share Alike 2.0 Generic license Källa: Svenska Wikipedia 6 juli 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Leffe
2012-07-07, 13:39
#1

Vad var egentligen anledningen till att de skulle skjuta alla hästarna?

medde
2012-07-08, 23:07
#2

En riktigt bra artikel.. Nez Perce är verkligen duktiga hästmänniskor. Hästarna är verkligen läckra,

#1 Bra fråga måste söka svar på det.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

EvaG
2012-07-10, 03:27
#3

Jag har sett denna underbara hästras.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Upp till toppen