Etikettdjuren
Läst 10515 ggr
Gittan
2012-06-19, 15:07

Indianhästar

Som indianska hästar räknas de hästar där Nord- och Sydamerikas urbefolkningar genom avel av vilda hästar gjort förädling

Nez Perce-krigare till häst

Indianerna var duktiga på att avla fram olika sorters hästar och många stammar dyrkade hästarna högt. Än idag finns hästraser som utvecklades av indianerna, bland annat den tigrerade, prickiga Appaloosan. Indianerna var även kända för att kunna ta vara på de brokiga färger som skäck (fläckig) eller tigrerad (prickig), något som avlades bort hos de flesta andra raser i Amerika.

De indianska hästarna hade ett otrpligt mod och bra intelligens, något som var oumbärligt för indianerna som inte bara använde sina hästar till riddjur eller packdjur utan även i strid.

Fossilfynd visar att hästar var vanliga i Nordamerika före den senaste istiden, men att de dog ut runt 11 000 f.Kr. Den dominerande teorin är att de flesta hästarna vandrade över till Europa och Asien då det fanns flera landbryggor mellan kontinenterna, och de hästar som fanns kvar blev bytesdjur för människor.

De första hästarna som kom tillbaka anlände med Christofer Columbus expedition under slutet av 1400-talet, och senare också under koloniseringen under hela 1500-1600-talet. Många av de hästar som fördes in i Amerika släpptes lösa eller rymde vilket bildade stora hjordar med förvildade hästar på prärierna och stäpperna. Men indianerna som aldrig hade sett hästar förut var snarare rädda för hästarna och det var troligtvis en skrämmande syn att se en människa på ryggen på en häst.

Så småningom lärde sig indianerna av de spanska erövrarna massor om hästskötsel och ridning. De började utveckla egen teknik också. Genom handel eller infångning av de förvildade hästarna fick indianerna egna hästar. Nästan alla de hästar som indianerna höll sig med härstammade från spanska hästar, jenneter och även hästar av arabisktoch berber-ursprung.

Tiden gick och indianerna blev ett fantastiskt hästfolk. De behärskade avelstekniker som inte ens var fulländade i Europa. Nez Perce-indianerna var främst inom hästavel och utvecklade störst antal hästraser bland annat den berömda prickiga Appaloosan.

Många av indianernas hästraser försvann allt eftersom indianerna blev bortjagade och infångade av den amerikanska armén. Många hästar dödades av armén. Det blev ju så att då indianerna inte längre hade tillgång till sina hästar så försvann ju dessa raser.

En av raserna som finns kvar i dag är Appaloosan, som räddades med hjälp av några få exemplar som klarade sig. Genom olika avelsprogram och korsningsavel har man lyckats återföda kopior av de gamla indianska hästarna, bland annat Nez perce horse som man fick fram genom att korsa Appaloosan med orientaliska Achaltekeerhästar.

Bilden visar en Nez Perce-krigare till häst.

Källa: Svenska Wikipedia 14 juni 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Lamina
2012-06-19, 15:11
#1

Intressant artikel. Men det smög sig in några stavfel här och där och sista stycket har du skrivit 2 gånger. Oskyldig

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Leffe
2012-06-19, 17:19
#2

Bra artikel. Hoppas du utvecklar det vidare med artiklar om de olika raserna. Men som sagt en informativ artikel. Tack för den.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Gittan
2012-06-20, 08:19
#3

#1 Det dubbla stycket är borttaget. Det har nog blivit dubbelt för jag skriver alltid först på papper och sedan skriver jag in det. Troligen har telefonen ringt eller så ville barnen något och då har jag nog skrivit det igen. Stavfelen bjuder jag på.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


medde
2012-06-20, 09:26
#4

Klart du ska bjuda på det. Huvudsaken vi förstår vad som skrivs. Har man något att tyck aså är det ju så mycket trevligare att få ett pm om det hela. Många kan det vara ett så enklet som ett missatag bakom, och då kan det lätt rättas till med en ett liten pm. Men så kan det ligga något helt annat bakom. Så som dyslexi bakom, och då kan bli så ..Jag är själv dyslexitiker och jag blir väldigt glad om jag får ett pm som hjälper mig på vägen. Men etn pinne i tråden kan kännas som just en pinne.

Artiklen är bra och klart läsvärd.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

JanGBG
2012-06-23, 10:32
#5

TystBorde väl vara tyst om stavfel- men delar ju den "buggen i programmet" med Medde, tyvärr är det en ärvtlig åkomma.

Om indian hästar hästar.

Det är helt fantsatiskt att präri indianerna bara hade varit beridna i cirka 100 år när vi kommer in i 1800-talet. Men deras kultur redan blivit ett ryttarfolks.

medde
2012-06-23, 10:35
#6

Så snat så.. Sedan vilka underbara duktiga hästar dom hadeSkrattande

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen