Etikettkrig-och-revolutioner
Läst 5370 ggr
Gittan
2015-07-24, 12:25

John Brown - slaverimotståndare

Flera faktor ledde fram till amerikanska inbördeskriget. Där fanns den politiska faktorn och där fanns den kulturella fakton.

Den största faktorn var nog slaveriet då högsta domstolen ogiltigförklarade en lag från 1850. Det var lagen som sa att förrymda fångar måste återbördas till sina ägare. Sydstaterna reagerade hårt mot detta domstolsbeslut.

Samtidigt gav nordstatsexcentrikern John Brown sitt stöd till upprättandet av en ”republik för förrymda slavar”. John Brown med andra nordstatare ockuperade en federal byggnad i Harpers Ferry i Virginia.

Varför då denna byggnad? Jo i slutet av 1850-talet lagrades upp till 100 000 gevär och andra vapen vid gevärsfaktoriet i Harpers Ferry. Sent den 16 oktober 1859 bröt sig John Brown in i stadens vapenkammare tillsammans med 15 vita och fyra svarta män, en av dem var förrymd slav. De stal en mängd vapen och förskansade sig. De skulle starta ett slavuppror i Shenandoahdalen. De krävde frigivning av de fyra miljoner slavar som då fanns i Sydstaterna.

En lokal läkare John Starry tog sig ur staden och varnade städerna som låg närmast. Han återvände i spetsen av en milis och ledde motangreppet mot John Browns män. Milisen var talmässigt överlägen och John Brown och hans män förskansade sig i gevärsfaktoriets maskinhus.

Marinsoldaterna attackerar John Browns "fort"

På uppdrag från försvarsministern ledde den tjänstledige Robert E. Lee stormningen av platsen efter två dagar, eftersom han befann sig i närheten av Washington, D.C. och var den som hade närmast till Harpers Ferry. Truppstyrkan var marinsoldater från örlogsvarvet i Washington. Som adjutant hade Lee J.E.B. Stuart, som liksom Lee blev sydstatsgeneral under inbördeskriget.

John Brown förs ut till sin avrättning

John Brown dömdes för förräderi mot staten Virginia och hängdes i grannstaden Charles Town den 2 december 1859. Vid hans avrättning bestod bevakningen bland annat av en truppstyrka från Virginia Military Institute under befäl av Stonewall Jackson. Åtalet och avrättningen av honom väckte stor uppmärksamhet och blev en av de utlösande faktorerna till det amerikanska inbördeskriget.

Källa: Wikipedia 24 juli 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Gittan
2015-07-24, 12:25
#1

I och med amerikanska inbördeskriget gjordes han till något av en martyr och gjordes odödlig genom sången John Brown's Body (vars melodi används i bland andra Battle Hymn of the Republic och soldatvisan Halta Lottas krog).

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Leffe
2015-07-24, 13:17
#2

Låten om John Brown har man hört många gånger

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

gromar1942
2015-07-24, 21:21
#3

En toppenlåt.

Aktion, historik, fantasi. Ja allt finns på Vilda Västern iFokus

GIKmio
2015-07-24, 22:10
#4

Det fanns slavar som rymde från plantagen i sydstaterna som lyckades ta sig ända upp till Kanada.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

JanGBG
2015-07-25, 11:21
#5

John Brown var en religiös fanatiker och han deltog i de gerillastrider/övergrepp som skedde från båda sidor under den här tiden tex.

Han hade flera mord på sitt samvete innan "Harpers Ferry"

I dag hade vi nog kallat honom "terrorist"

EvaG
2016-06-14, 11:30
#6

#5 Ja det blir ofta så

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Upp till toppen