Legender

Vilda Västerns profiler

2015-09-23 09:21 #0 av: abrandberg


Vi kastar oss tillbaka till ett Amerika där alla de klassiska små städerna fortfarande är ihågkomna. Du har exempelvis Chayenne som byggdes tack vare den stora transamerikanska järnvägen. Staden Santa Fe är en av USA:s äldsta städer efter att ha grundats tidigt på 1600-talet. I Dodge City började den legendariske sheriffen Wyatt Earp sin resa och staden Deadwood kommer alltid bli ihågkommen då det var här som Wild Bill Hickok mördades efter att ha fått den mytomspunna pokerhanden "Död mans hand". 

Speciellt Nordamerika har någon slags glorifiering över sig av oss svenskar. Väldigt tidigt ryktades det flitigt om öppenheten här. Det glada 20-talet. Man hörde om palmerna i Kalifornien. Hamburgare och pommes frites. Och självklart hänger detta också ihop med att vi tidigt kunde relatera till Amerika då vi tillsammans med många andra européer valde att emigrera hit under 1800-talet.
På östkusten, där staten Delaware ligger idag, fanns tidigare ett område som kallades New Sweden. Längs Delawarefloden grundades nya städer som New Stockholm och New Elfsborg. En replika utav fartyget Kalmar Nyckel finns faktiskt uppbyggt i staden Wilmington, Delaware.

Vi svenskar har alltid haft ett genomgående stort intresse för amerikansk kultur, och under tiden vi emigrerade gick USA igenom stora förändringar. Inbördeskriget var på uppgång, och flera svenskar valde faktiskt att delta på nordstaternas sida. Kriget mellan nord och syd brydde man sig mindre om i de västra delarna. De tillhörde USA, men fungerade mer som okontrollerade territorier som inte gick under samma lagar. Man levde under helt andra förhållanden vilket gjorde att detta kallades för Vilda Västern. Det var en tid för pionjärer som levde i territorier förknippade med guldvaskning, indianer och cowboys. Den tidens ”outlaws” var kändisar, precis som alla gangsters var under tidigt 1900-tal i Chicago och precis som dagens skådespelare och artister är det nu. Vi har tagit oss tiden att gå igenom de mest legendariska profilerna från Vilda Västern samt historierna runt dem.

·       Billy The Kid (1859 – 1881)

Kanske den störste profilen av dem alla. Efter att ha fötts i New York men växt upp i New Mexico så tog det inte lång tid för Billy The Kid, eller William H. Bonney som han också kallades, att bli indragen i de kriminella kretsarna. Redan vid 15 års ålder dömdes han för sitt första brott efter att ha stulit kläder. Men Billy The Kid var inte illa omtyckt, tvärtom faktiskt. Folk gillade honom då han var en trevlig och glad typ. Han sågs bland folket som deras egen rebell, en Robin Hood-liknande typ som var både läs- och skrivkunnig samt talade flytande spanska redan som barn – han beskrevs ofta som väldigt smart helt enkelt. Vid 16 års ålder blev han efterlyst för första gången, efter att ha smitit från fängelset. Efter att ha flytt till Arizona så lärde han sig att spela poker, hantera vapen och konsten att stjäla boskap. Runt 20 personer ska Billy The Kid hunnit döda innan 20 års ålder. År 1878 var han med i The Lincoln County War, ett bråk mellan två handelsbodar. Billy och hans gäng rekryterades för att strida på en av parternas sida och under ett slag sköt han ihjäl sheriffen William J Brady. Den efterträdande sheriffen Pat Garrett lyckades sen spåra och döda Billy. Sheriffen och Billy The Kid kände varandra sedan innan då Garrett tidigare hade vart bartender i området. Efter hans död skrev Garrett den populära västernskrönan ”Billy The Kids verkliga liv” och gjorde den blott 21-årige mannen till en förevigad västernlegend.

·         Jesse James  (1847 – 1882) 

Tack vare många lyckade bankrån samt tågrån uppnådde Jesse sin stjärnstatus redan innan sin död, till skillnad från många andra outlaws.  Hans historia börjar i Missouri, en stat där han kommer tillbringa i stort sett sitt hela liv i. När han slogs för sydstaternas sida i inbördeskriget så skadades Jesse i slutet efter ett skott i bröstet. Han klarade sig, men ett missnöje över nordstaternas seger som missgynnade honom och hans familj spred sig. Han blev en outlaw och startade ett gäng som skulle bli känt som The James Younger gang. Tillsammans utförde de bland annat denna tids största bankrån, någonting som de ofta skröt om. Man ville att folk skulle prata om, ha respekt för samt frukta dem. Många av Jesse’s grannar såg inte honom som en ligist, utan en person som stod upp för det dem hade kämpat så hårt för men förlorat. Hemma var han en levande legend. Man vet att Jesse älskade detta, ofta skrev han insändare till tidningar för att bli mer uppmärksammad. Hans ego skulle också komma att bli hans död. Sherifferna fokuserade mer på denna ”kända” outlaw, och en belöning på 2000 dollar sattes på Jesse’s huvud. Hans gäng blev mindre och mindre, och till slut vart han dödad av sin egen gängmedlem Robert Ford, som sköt Jesse för att rädda sig själv från ett långt straff. Nyheten spred sig som en sensation snabbt inom landet, precis som ryktet att Robert Ford i själva verket sköt någon annan och lät Jesse fly. Jesse James vart 34 år gammal, och varför många ser honom som den outlaw som sticker ut mest var för att han aldrig blev tagen av lagens långa arm. Det krävdes ett inside job för att knäcka honom.

 

 

 

 

 

·        The Apache Kid (1860 – 1894)

Även om det kanske är cowboys som man först tänker på när man pratar om Vilda Västern, så finns det så klart kända indianer också. I populärkultur målas det ofta upp en bild med begreppet ”Cowboys vs Indians”. Även om det fanns en del konflikter mellan dem så levde de också tillsammans mer än vad man tror. The Apache Kid, också känd under sitt indiannamn Haskay-bay-nay-ntayl, var en känd indian som också var en outlaw. Apache Kid hade ett rykte om sig att vara den farligaste mannen i hela Arizona. Som liten vart han tillfångatagen utav en annan indianstam, men räddades av amerikanska armen vilken han senare tog värvning i. Han slogs på amerikanernas sida i kriget mot Apacheindianerna, ett krig som höll på sporadiskt från mitten av 1800-talet till tidigt 1900-tal. Krigen var återkommande, mycket beroende på Apacheindianernas krigslystenhet. Apache Kid var lång och ett av hans kännetecken var att han alltid hade en lång, mörk hatt på huvudet. Han steg snabbt i rankning inom armén och var mycket uppskattad av generalerna. En dag lämnade befälet över truppen staden för ett krigsmöte, och Apache Kid fick då ansvaret. Efter att ha druckit lite för mycket på en grillkväll så sköts hans bror till döds av misstag av en soldat, och Apache Kid gav igen med samma medel. För detta vart han dömd till döds, men hans befälhavare fick straffet lindrat till livstids fängelse istället. Han satt en tid på Alcatraz, men blev sedan förflyttad till Tuma Territorial Prison i Arizona. Dock lyckades han snabbt fly, och en snöstorm sopade bort alla spår efter honom. Sedan dess finns det inga bekräftade uppgifter om vart han tog vägen. Apache Kid har gett namn åt ett område i dagens New Mexico som heter Apache Kid Wilderness.

 

 

 

 

 

 

 

·       Butch Cassidy (1866 – 1908)

Robert Leroy Parker, mer känd under namnet Butch Cassidy, hade till skillnad från de andra ligisterna på listan en bra uppväxt på en farm med sin familj. Å andra sidan hade han också 12 yngre syskon, så när familjen tidigt förlorade sin farm kom det som ett hårt slag för dem. Efter att själv ha flyttat runt och jobbat på olika rancher i Västern så kom han en dag till en man vid namn Mike Cassidy. Av historierna från den tiden så var Butch Cassidy en talangfull man som absolut skulle kunnat jobba hederligt och klarat sig bra, men här tog hans liv en annan riktning. Mike lärde honom om boskapsstölder, och efter att ha tagit till sig namnet Butch istället för Robert så började han bli tjuv på allvar. Ofta stal han boskap från större ranchägare för att hjälpa de mindre, och därför vart även han sedd av många som en Robin Hood-typ. Efter en misslyckad boskapsstöld sattes han i fängelse under 2 års tid. Väl ute igen, startades det kända gänget ”Wild Bunch” tillsammans med Sundance Kid, en annan känd outlaw. Rockbandet Kent sjunger i en av sina låtar om Sundance Kid, och studerar man texten noga så handlar den om ett slags vi mot världen-tänk, någonting som alla gäng på den här tiden utstrålade. Wild Bunch utförde många lyckade rån mot banker, men det som skilde dem mot många andra gäng var ett de inte trodde på mord. De försökte alltid utföra brotten utan att någon kom till skada, och Butch skröt gärna om att han själv aldrig hade dödat en person. Runt år 1901 splittrades gänget och Butch Cassidy flydde tillsammans med Sundance Kid till Sydamerika där de kunde fortsätta sina rån utan att vara igenkända. Hur de sen dog är än idag oklart, även om teorier finns.

Anmäl
2015-09-24 17:41 #1 av: JanGBG

En bra artikel! Du verkar vara bra påläst.

Anmäl
2016-06-14 11:24 #2 av: EvaG

Bra skrivet. Mina "favoriter" är Butch Cassidy och Jesse James

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.