Annons:
Etikettmänniskan-i-västern
Läst 6428 ggr
EvaG
11/19/09, 5:41 AM

Kvinnan i vilda västern

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det var inte lätt att vara kvinna i vilda västern vare sig det handlade om farmarkvinnor eller glädjeflickor. Kvinnorna av alla sorter hade en svår tid.

kvinna.jpg

Vi börjar med glädjeflickorna.

De fick lov att gå med på det mesta. Visa upp sig eller gå till sängs med sin kund. De kunde bli misshandlande av fulla kunder eller av kunder som var missnöjda med kvinnans "arbete". Sjukdomar frodades och blev glädjeflickan sjuk så var det oftast bara att ge sig av för henne. Det hon var värd var bara, som det heter, ett ligg. Som människa var hon inte värd något.

Farmarkvinnorn eller kvinnorna på de små farmerna då?

De hade ju sin man som respekterade henne på det sättet att hon hade ett hus att bo i. Där fick hon ta hand om allt hushållsarbete och eventuella barn. Det kunde även vara så att hon  fick sköta en större del av odlingen också. Ett tungt och slitsamt liv, men de hade tryggheten av att ha ett eget hus. Däremot kunde mannen vara otrogen genom att ta sig till staden och gå på saloonen, dricka lite för mycket och intressera sig för en av glädjeflickorna, som fanns till hands.

Kvinnor där männen hade bättre ställning i samhället hade det mycket lättare och bildade många gånger protestorganisationer mot glädjeflickorna. De blev ej så populära hos saloonsbesökarna.

När det gäller de nyktra männen så respekterade de oftast de vanliga kvinnorna på sådant sätt att de inte misshandlade dem. De såg kvinnan som det heter "det svaga könet".

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Annons:
Gittan
11/19/09, 12:27 PM
#1

Har kvinnan det så mycket bättre någonstans idag då?

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Eine
11/20/09, 6:52 PM
#2

#1 den är bra!! Näe inte har alla det  jämlikt.Det mesta mäts ju med mäns måttstock.

Det finns samhällen som styrs via matriarkat,där är det kvinnors måttstock som gällerFörvånad.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

EvaG
11/21/09, 8:14 AM
#3

Vi kan säga ifrån mer i dag i alla fall.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Eine
11/21/09, 1:43 PM
#4

#3 Ja tack och lov! Kanske vi lärde oss av det hårda livet som kvinnorna i Västern hadeObestämd.Måste ha varit hemskt på många vis.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

JanGBG
1/23/10, 7:43 PM
#5

Rynkar på näsanDen stora brist på kvinnor som var i dessa trakter gjorde det inte lättare utan var snarare en av orskaer till" Vilda Vestern", med kvinnorna kom civilisationen, och det var först när stora mängder europeiska nybyggarfamiljer kom in i bilden.

EvaG s inlägg om hur kvinnorna hade det är en MYCKET bra samanfattning.

En bra film om detta är "De skoningslösa" med Clintan, precis som EvaG säger, " När horan blir knivskuren så hon inte kan arbeta så är det Hallicken som ska ha skadeståndet"!!!!!!!!!!

I filmen "Dead mans Walk" blir den unga kvinnan tillfrågad var för hon lever som prostituerad bland Texas Ranger " När Mamma och Pappa dog, så sa männen i vårt följe, att ville jag äta så fick jag bli hora" var svaret.

Det var som det alltid har varit, ensamma kvinnor har inte mycket att välja på, man kan bara hoppas och tro att det någon gång upphör, men med vår tids "sexhandel" misströstar man ibland. Även en gammal gubbe som jag blir orolig hur minna flickor till barnbarn ska få det.

EvaG
1/25/10, 3:13 AM
#6

Visst kan man bli orolig. Många kvinnor lever under samma förhållande än i dag. Det är våldtäkter med mera.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Annons:
JanGBG
1/25/10, 9:26 PM
#7

KyssTrots att jag är en "gammal Gubbe" tycker jag att det är roligt att läsa om kvinnorna i Västern. Allt var ju inte bara elände. Det är intresant att se att vissa kvinnor ändå lyckades hävda sig.

OskyldigMen visst fanns det "STARKA KVINNOR" också.Glad Senora Luz Corrola de Villa (Pancho Villas "riktiga" fru) sålde Panchos vapen när han var död för hon hade huset fullt av barn att försörja, inget var henns eget, men dom var ju Panchos, han hade ju 24 stycken  "fruar" vid sidan om. Man måste säga att hon hade ett förlåtande sinnelag.

FörvånadNär Texas Rangern Frank Hammers blev överfallen utan för en domstol där han hade vittnat, så drog hans nygifta fru Gladys fram sin revolver ur handväskan och tömde den mot banditerna, dom föll och flydde. DET VAR TUFFT ATT VAR GIFT MED EN RANGER

Faxlin
1/26/10, 11:11 AM
#8

haha, ja det fanns riktiga kvinnor då med. De som verkligen kunde säga ifrån. Tyvärr inte så många, men de blir i alla fall ihåg komna.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Upp till toppen
Annons: