Annons:
Etikettguldrush
Läst 4967 ggr
EvaG
2009-11-21 14:36

Klondike

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Guldrushen i Klondike eller guldrucshen i Yukon. Guld upptäcktes längs med Klondikefloden nära Dawson City under slutet av 1800-talet.

guld.jpg

Skookum Jim Mason och två kamrater till honom letade efter hans syster Kate och hennes man George Carmack. De gick norrut, nerför Yukonfloden från området kring staden Carcross. De hittade Kate och George som fiskade efter lax i Klondikefloden. Detta hände i augusti 1896.

De träffade också på en kille som hetter Robert Henderson, som inte fiskade lax utan hade letat guld i Indian River, alldeles söder om Klondikefloden. Han berätta för George var han grävde, men han ville inte ha några indianer där. Skookum var indian.

Så nu började Skookum med kamrater, syster och svåger leta guld. Trägen vinner för den 16 augusti 1896 hittade de guld i Bonanza Creek i Yukon.

Nyheterna spreds snabbt till andra guldgrävarsamhällen i Yukonflodens dal. Området där guld först hittades hette från början Rabbit Creek, men döptes om till Bonanza Creek eftersom området drog till sig extremt mycket människor i jakt efter guld.

Nyheten nådde USA i juli 1897, då de första lyckosamma guldletarna anlände i San Francisco

Källa: Svenska Wikipedia 21 november 2009

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Annons:
Leffe
2009-11-21 15:25
#1

Ja det blev verkligen guldfeber

Upp till toppen
Annons: