Guldrush

Klondike

2009-11-21 14:36 #0 av: EvaG

Guldrushen i Klondike eller guldrucshen i Yukon. Guld upptäcktes längs med Klondikefloden nära Dawson City under slutet av 1800-talet.

guld.jpg

Skookum Jim Mason och två kamrater till honom letade efter hans syster Kate och hennes man George Carmack. De gick norrut, nerför Yukonfloden från området kring staden Carcross. De hittade Kate och George som fiskade efter lax i Klondikefloden. Detta hände i augusti 1896.

De träffade också på en kille som hetter Robert Henderson, som inte fiskade lax utan hade letat guld i Indian River, alldeles söder om Klondikefloden. Han berätta för George var han grävde, men han ville inte ha några indianer där. Skookum var indian.

Så nu började Skookum med kamrater, syster och svåger leta guld. Trägen vinner för den 16 augusti 1896 hittade de guld i Bonanza Creek i Yukon.

Nyheterna spreds snabbt till andra guldgrävarsamhällen i Yukonflodens dal. Området där guld först hittades hette från början Rabbit Creek, men döptes om till Bonanza Creek eftersom området drog till sig extremt mycket människor i jakt efter guld.

Nyheten nådde USA i juli 1897, då de första lyckosamma guldletarna anlände i San Francisco

Källa: Svenska Wikipedia 21 november 2009

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2009-11-21 15:25 #1 av: Leffe

Ja det blev verkligen guldfeber

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.