Krig och revolutioner

Mexikanska kriget

2009-11-25 02:10 #0 av: EvaG

Ett annat namn på kriget är Nordamerikanska invasionen och det började med politiska krav och önskemål redan 1822.

krig.jpg

USA ville utöka sitt territorium och det framfördes till Mexiko. Strax efter detta uppstod kriget mellan Texas och Mexiko på grund av att Mexiko avskaffade slavägandet. Texas gjorde sig då fri från Mexiko med hjälp av legoknektar från USA och så bildades Republiken Texas 1837. Nio år senare ingick Texas i USA.

Tillbaka till Mexikanska kriget. USA försökte köpa land av Mexiko, som sa nej. USA menade  att Rio Grande skulle vara gränsen mellan mellan Texas och Mexiko. Mexiko menade att gränsen skulle vara Rio Nueces. Ett gränsintermezzo 1846 gjorde att USA förklarade krig mot Mexiko.

När kriget var över 1848 hade Mexiko förlorat större delen av sitt territorium bestående av Kalifornien, Nevada, Utah, Arizona och New Mexiko. Efter detta har det varit en stor bitterhet i Mexiko mot USA.

Källa: Svenska Wikipedia

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2009-11-25 07:38 #1 av: Leffe

Och USA blev större

Anmäl
2010-03-15 23:35 #2 av: JanGBG

Nästan alla Generalerna av betydelse  i Inbördeskriget var med här och krigskamrater med var andra för att sedan bekämpa var andra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.