Vapen

Västernrevolvrar

2010-01-27 21:05 #0 av: JanGBG

Vad var Cowboys, Desperados och Sheriffer utan revolvrar?

Västern Revolvrar

Revolver är det vapen vi förknippar med "The Vild West". Det fanns en uppsjö av märken, trots att media har fått oss att tro att det bara fanns Colt .45 SAA 1873. Colt uppfann inte revolver som många tror, men han var den förste  som kom på att förbinda hanen med andra delar i mekanismen så när man drog tillbaka den så roterade trumman en ny kammare fram till pipan och låstes där.

De första revolvrarna kallar vi för "Cap and Ball", där laddades krutet direkt i kammaren och kulan som oftast var en rundkula trycktes i ovan på krutet. Det ska bli en liten avskrapad ring av bly från kulan i öppningen på kammaren om du har gjort rätt. En lös tändhatt sattes på tändhatts tappen som satt i kammarens ände under hanen. När man avlossade skottet slog hanen ner på tändhatten som antände krutet och kulan för iväg. Den här typen av vapen fanns under 1850-talet till ända in på 1890-talet. Men dom blev omoderna på 1870-talet då de patronladdade revolvrarna kom. Man tror att det fanns mellan 300 000 och 500 000 stycken "Cap and Ball" revolvrar i USA när dom patronladdade slog igenom på 1870-talet. I dag är dom samlar rariteter som betingar priser mellan 10-70 000 kr beroende på skick och hur sällsynta dom är. Det tillverkas riktigt bra "replikor" i dag, alltså vapen som är identiska kopior av orginalen. Men dom är gjord av bättre stål, så vi kan skjuta med dem utan risk. Vårt svartkrut är ju betydligt starkare än vad man hade på 1800-talet. Men du måste ha licens, det är ju riktiga vapen.

Hur är dom då att skjuta med? Jo, har du laddat med rätt krut mängd och har en bra kula så skjuter du otroligt bra upp till 50-70 meter om du är en bra skytt. Riktmedel på dessa äldre vapen var inte mycket att hurra för så det begränsar skytten mer än vapenprestanda. Kända vapen från denna tid är Colt 1851 Navy, Colt Dragon och Colt 1861 Army. Andra tillverkare är Remington. Le Mat, Star, Rodger & Spencer och många andra. Dom är otroligt roliga att skjuta med, rök & eldsflammor. Är det vindstilla så ser du inte målet efter tre fyra skott för all rök! Men det tar tid att ladda trumman med sex skott. Därför hade oftas revolvermän och andra skyttar flera trummor som redan var laddade att byta med. I filmen "Pale Rider" med Clint Eastwood kan man se hur han gör ett sådant bytte på sin revolver.

På 1870-talet slog dom patron laddade revolvrarna igenom på allvar, det kom sådana vapen som Colt SAA m/1873 den som vi kallar för "Peacemaker" men även sådan vapen som Smith & Wesson hela serie av brytvapen som Russian och Schofield. Men då var Colt död, han tyckte inte om patron laddade vapen och förbjöd tillverkning i sin fabrik. De patronladdade vapnen har i princip samma mekanism som föregångarna, men här har man en patron i kammaren i sället för att ha lösa tändhattar + kula och krut. Dom är lättare och snabbare att ladda och fungerar bättre det är mindre risk för klick.

När man skjuter med dem är dom inte mer välskjutande än "Cap and Ball" vapnen, men betydligt lättare att handskas med.

Att skjuta med äldre svartkruts revolvrar är en upplevelse och om man gör det på en svartkrutstävling är det ännu roligar. I Sverige tävlar man i "Svenska Svartkrutsskyttefederationens" regi på flera platser i landet.

Anmäl
2010-01-28 00:02 #1 av: Leffe

Jätteintressant

Anmäl
2010-01-28 00:08 #2 av: Faxlin

Ruskigt intressant artikel. Men de där svartkrutstävlingarna. Får man komma som utomstående och kika på dem?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-28 00:13 #3 av: Leffe

Hur giftig är röken?

Anmäl
2010-01-28 01:28 #4 av: EvaG

Mycket bra artikel tycker jag.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-01-28 01:51 #5 av: [chouwa]

Jätte intressant!
Välskriven dessutom!

Sandra
Man cannot discover new oceans unless he has the
courage to lose sight of the shore
Sajtvärd på Westernridning iFokus & Vinthundar iFokus

Anmäl
2010-01-28 15:27 #6 av: JanGBG

SkrattandeTack för berömet!

Visst får man se på skyttetävlingar i svartkrut Faxlin! Gå in på SSSF.s hem sida så ser du var dom finns och när.

Av någon anledning kan jag inte "klistra in" text och bilder så det blev lite torftigt. Vet inte var för det inte fungerade?

Skillnaden  mellan Svartkrut och Röksvagt ( läs modernt) är ju förutom effekten just att cirka 50 % av vikten på svart krut blir kvar i form av rester. Men det vita molnet är mest vattenånga men det finns en hel del förängat svavel. Men gaslagarna gäller så det försvinner i fria luften. Det är inte särskilt giftigt att skjuta svartkrut, en rökare lär få bra mycket mer i sig på ett hals bloss än en skytt av ett skott. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.