Krig och revolutioner

Geväret som båda sidor hade i Inbördeskriget

2010-02-04 16:30 #0 av: JanGBG

Minné-geväret var en snabb och lätt laddad Musköt

MINNÉ-GEVÄRET

 

Under inbördeskriget användes på båda sidor Minnégevär. Det var den vanligaste musköten som infanterisoldaterna hade på båda sidor.

Ett Militärt Minnégevär har vanligtvis en kaliber på 588" eller i mm 14,7.Kulan är konisk med en hållighet i basen som är cirka 2/3 av kulans längd. Vikten på kulan är cirka 500 grain eller i gram 32.2.

Geväret som båda sidor hade i Inbördeskriget

Ett Minnégevär fungera på så sätt att man häller ner krutet i pipan och trycker ner kulan som har ett tjockt lager fett kring basen. Med laddstaken slår man ner kulan så krutet går in i hålligheten och tvingar ut kulans väggar så dom tar i pipan och då sitter kulan fast. När tänhatten antänder krutet så tvingar krutgaserna ut väggarn så dom tar i räfflorna samtidigt som kulan drivs i väg.

Det fanns många tillverkare av dessa musköter tex. Springfield Armory och Harpers Ferry samt i England Enfields och Parker & Haley.

Har en Parker & Haley m/1861 Musketon ( kortare än ett infanterigevär men längre än en karbin). Dom hade fram för allt Syd-sidans Kavalleri och Artilleri styrkor. Det gick inte bra att skjuta i början, ingen träffbild alls! Så sa någon "det är fettet det hänger på". Då tillverkade jag olika blandningar av Bivax, Cocosfett, Ister och olivolja. Doppade kulorna och provskött. Plötsligt med en viss blandning, kom träffbilden. Det är ju ett mycket trevligt vapen att skjuta med då man inte behöver ha alla grejor som vanligtvis hör till mynnings laddade vapen.

Foto: JanGBG

Normalt använde jag den laddstake som hör till vapnet, en smal stål stake som sitter i en ränna under pipan. Mina kompisar tyckte att jag skulle använda en av mjukare material än pipan för att skydda den för skador. En kväll hade dom med sig en fin laddstake i mässing som en av dem hade svarvat. Den fick jag! Snälla kompisar man har!

Första gången jag använde den nya laddstaken gjorde jag som vanligt. I med krutet, tryck ner kulan, tre hårda slag med laddstaken på med tändhatten. När jag avfyrade gick tändhaten av men inte skottet? Har aldrig haft en klick med det vapnet? Det visade sig att den nya laddstaken med sin fina knopp i ena änden gjorde att jag fick för mycket kraft så allt krutet trycktes in i hålligheten i kulan och tändhatens låga kom ej åt att antända krutet. Så nu använder jag inte lika mycket kraft och då fungera allt igen.

Men detta borde ju ha hänt i äldre tider? Nej jag tror inte det, vårt krut är 25-40 % kraftigare än det dom hade under inbördeskriget, så vi använder mindre mängd än vad dom gjorde. I äldre dagar skulle det inte ha gått att slå in allt krutet i kulan.

Hur effektiva är dessa vapen? Betydligt högre träffsäkerhet än vad man kan tro på upp till 300 m. Man anser att just dessa vapen gjorde att man inte längre kunde anfalla i långa led över öppna fält mot fienden. Förluster blev ju väldigt stora i nästan alla slag under Inbördeskriget i USA.

 

Anmäl
2010-02-05 06:10 #1 av: EvaG

Otroligt intressant måste jag säga.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-02-12 00:05 #2 av: Faxlin

Riktigt intressant artikel det här med. Men jag saknar verkligen bilder i artiklarna. Är det bara jag som är sådan :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-02-12 15:11 #3 av: JanGBG

Rynkar på näsan Jag förstår att bilder säger mycket,men av någon underlig anledning fungerar inte kommandona för att lägga in bilder och skriva in text när jag är i artikel läge! Vet inte varför det är så?

Ska lägga in en bild här i stället

Anmäl
2010-02-12 16:02 #4 av: Faxlin

#3: Får jag lägga in den åt dig?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-02-12 23:49 #5 av: JanGBG

Glad Så gärna!

Jag är bara tacksam

Anmäl
2010-02-13 00:16 #6 av: Faxlin

Japp så fick jag in dem i artikeln. Men jag saknar fortfarande att få in dem så de syns på framsidan. Men jag får försöka någon annan dag med det :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-02-14 18:03 #7 av: JanGBG

SkrattandeGladFlört Tack Faxlin! Du är en pärla!

Anmäl
2010-02-14 18:06 #8 av: Faxlin

#7: haha, vi hjälps åt här ju :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-02-14 22:54 #9 av: Leffe

Få bilder på framsidan verkar det vara ett fel på hela iFokus just nu

Anmäl
2010-02-15 00:22 #10 av: Faxlin

#9: Skönt då är det inte bara jag som är dålig.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-02-24 00:24 #11 av: Leffe

Tänk vad snabba de måste vara i strid. Stress, skrän och smällande. Då gällde det att ladda och sedan sikta

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.