Annons:
Etikettkrig-och-revolutioner
Läst 5886 ggr
JanGBG
2010-02-04 16:30

Geväret som båda sidor hade i Inbördeskriget

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Minné-geväret var en snabb och lätt laddad Musköt

MINNÉ-GEVÄRET

Under inbördeskriget användes på båda sidor Minnégevär. Det var den vanligaste musköten som infanterisoldaterna hade på båda sidor.

Ett Militärt Minnégevär har vanligtvis en kaliber på 588" eller i mm 14,7.Kulan är konisk med en hållighet i basen som är cirka 2/3 av kulans längd. Vikten på kulan är cirka 500 grain eller i gram 32.2.

Geväret som båda sidor hade i Inbördeskriget

Ett Minnégevär fungera på så sätt att man häller ner krutet i pipan och trycker ner kulan som har ett tjockt lager fett kring basen. Med laddstaken slår man ner kulan så krutet går in i hålligheten och tvingar ut kulans väggar så dom tar i pipan och då sitter kulan fast. När tänhatten antänder krutet så tvingar krutgaserna ut väggarn så dom tar i räfflorna samtidigt som kulan drivs i väg.

Det fanns många tillverkare av dessa musköter tex. Springfield Armory och Harpers Ferry samt i England Enfields och Parker & Haley.

Har en Parker & Haley m/1861 Musketon ( kortare än ett infanterigevär men längre än en karbin). Dom hade fram för allt Syd-sidans Kavalleri och Artilleri styrkor. Det gick inte bra att skjuta i början, ingen träffbild alls! Så sa någon "det är fettet det hänger på". Då tillverkade jag olika blandningar av Bivax, Cocosfett, Ister och olivolja. Doppade kulorna och provskött. Plötsligt med en viss blandning, kom träffbilden. Det är ju ett mycket trevligt vapen att skjuta med då man inte behöver ha alla grejor som vanligtvis hör till mynnings laddade vapen.

Foto: JanGBG

Normalt använde jag den laddstake som hör till vapnet, en smal stål stake som sitter i en ränna under pipan. Mina kompisar tyckte att jag skulle använda en av mjukare material än pipan för att skydda den för skador. En kväll hade dom med sig en fin laddstake i mässing som en av dem hade svarvat. Den fick jag! Snälla kompisar man har!

Första gången jag använde den nya laddstaken gjorde jag som vanligt. I med krutet, tryck ner kulan, tre hårda slag med laddstaken på med tändhatten. När jag avfyrade gick tändhaten av men inte skottet? Har aldrig haft en klick med det vapnet? Det visade sig att den nya laddstaken med sin fina knopp i ena änden gjorde att jag fick för mycket kraft så allt krutet trycktes in i hålligheten i kulan och tändhatens låga kom ej åt att antända krutet. Så nu använder jag inte lika mycket kraft och då fungera allt igen.

Men detta borde ju ha hänt i äldre tider? Nej jag tror inte det, vårt krut är 25-40 % kraftigare än det dom hade under inbördeskriget, så vi använder mindre mängd än vad dom gjorde. I äldre dagar skulle det inte ha gått att slå in allt krutet i kulan.

Hur effektiva är dessa vapen? Betydligt högre träffsäkerhet än vad man kan tro på upp till 300 m. Man anser att just dessa vapen gjorde att man inte längre kunde anfalla i långa led över öppna fält mot fienden. Förluster blev ju väldigt stora i nästan alla slag under Inbördeskriget i USA.

Annons:
EvaG
2010-02-05 06:10
#1

Otroligt intressant måste jag säga.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Faxlin
2010-02-12 00:05
#2

Riktigt intressant artikel det här med. Men jag saknar verkligen bilder i artiklarna. Är det bara jag som är sådan :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

JanGBG
2010-02-12 15:11
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Rynkar på näsan Jag förstår att bilder säger mycket,men av någon underlig anledning fungerar inte kommandona för att lägga in bilder och skriva in text när jag är i artikel läge! Vet inte varför det är så?

Ska lägga in en bild här i stället

Faxlin
2010-02-12 16:02
#4

#3: Får jag lägga in den åt dig?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

JanGBG
2010-02-12 23:49
#5

Glad Så gärna!

Jag är bara tacksam

Faxlin
2010-02-13 00:16
#6

Japp så fick jag in dem i artikeln. Men jag saknar fortfarande att få in dem så de syns på framsidan. Men jag får försöka någon annan dag med det :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
JanGBG
2010-02-14 18:03
#7

SkrattandeGladFlört Tack Faxlin! Du är en pärla!

Faxlin
2010-02-14 18:06
#8

#7: haha, vi hjälps åt här ju :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Leffe
2010-02-14 22:54
#9

Få bilder på framsidan verkar det vara ett fel på hela iFokus just nu

Faxlin
2010-02-15 00:22
#10

#9: Skönt då är det inte bara jag som är dålig.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Leffe
2010-02-24 00:24
#11

Tänk vad snabba de måste vara i strid. Stress, skrän och smällande. Då gällde det att ladda och sedan sikta

JanGBG
2010-02-25 12:14
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

På slagfälten som man gräver ut idag finner man många gevär där soldaterna har laddat skott på skott alltså flera laddningar på varandra. Dom var så stressade att dom märkte inte att skottet inte gick av utan laddade rutinmässigt i ett nytt.

Karl den XI sa: "Det är bara första salvan som duger något till, den som soldaterna har laddat under sträng uppsikt av sitt befäl"

Det var nog lite bättre under USA.s inbördeskrig men just vid Gettysburg har man hittat flera" skott på skott" musköter.

Om man tittar på filmen "Gettysburg" så ser man att på nordstats sidan så är infanteriet som ligger bakom stenmuren organiserat i tre led. dom bästa skyttarna främst och dom två andra leden laddade bara om och sände fram musköterna till första ledet. Det måste ha blivit fruktansvärd eldgivning.

Jag har försökt skjuta fort med min engång, dock med säkerheten i främsta rum 2-3 skott i minuten hinner man bra med. På tävling ska du skjuta 13 skott på 30 minuter, dom flesta brukar vara klara efte 15-20 min.

Upp till toppen
Annons: