Legender

Sitting Bull

2010-02-21 16:10 #0 av: EvaG

Sittande tjuren, Tatanka Iyotake föddes 1834 vid Grand River i nuvarande South Dakota. Han dog den 15 december 1890 i Standing Rock Indian Reservation i North Dakota.

sitting_bull04.jpg

Sitting Bull blev högste hövding över den nordamerikanska indianstammen hunkpapa (sioux). Han fick sitt namn när han var 14 år och utmärkte sig i strider mot kråkindianerna. Innan dess bar hans far det namnet, men han gav namnet till sonen efter bragden. Sitting Bull steg snabbt i graderna och blev väldigt respekterad av både sitt eget folk och stammens fiender som en av siouxnationen främsta krigare.

Sitting Bull hade väldigt liten kontakt med de vita. Han ledde sitt folk i strid mot rivaliserande stammar , främst kråk- och assiniboinstammarna och han hade stor framgång. Vid en av striderna sårades han i ena foten och efter det haltade han resten av sitt liv.

1862 startades ett uppror bland santee-siouxerna i Minnesota, som slogs ned. Många santeer flydde västerut för att söka skydd hos sina västliga släktingar. Nu fick Sitting Bull för första gången se hur illa reservatsindianerna hade det och han bestämde sig för att skydda sitt folk mot den vite mannen.

Under striderna som följde med den amerikanska armén blev han den samlande kraften bland siouxerna och cheyennerna, han försökte även få med svartfotsindianerna i Kanada i stridigheterna. Dessa strider ledde fram till slaget vid Little Big Horn. Sitting Bull deltog inte själv aktivt i det slaget då han var fysikkt svag efter en soldansceremoni.

Så småningom ledde Sitting Bull sin stam till Kanada. Där bodde de tills han lovades amnesti av den amerikanska regeringen 1881.

sitting_bull01.jpg

Senare i livet turnerade Sitting Bull med Buffalo Bill Codys vilda västern-show.

sitting_bull02.jpg

När den religiösa och mystiska andedansen spred sig hos siouxerna ville myndigheterna att Sitting Bull skulle stoppa rörelsen. Han sade då att han inte längre kunde förvägra siouxerna deras hopp. Därför kom indianpolisen för att gripa honom. I det kaos som då utbröt blev Sitting Bull och hans son skjutna.

sitting_bull03.jpg

Källa: Svenska Wikipedia 2010-02-21

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-02-22 10:55 #1 av: JanGBG

HAN VAR EN STOR MAN.

USA.regeringen på den tiden var uppriktigt sagt RÄDDA för honom.Mordet på honom är en stor skam. Skjuten i ryggen blev han också. Då var han en gammal sjuk man som bara ville leva i fred med sinna fruar och barn. Hela andedansen och kriget som följde eller ska vi kalla det masskerer är något som USA armen inte gick ur med hedern i behåll.

Anmäl
2010-02-22 12:04 #2 av: EvaG

Kan bara instämma med dej.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-02-23 20:09 #3 av: Eine

Mannen!Han skulle fått respekt från de vita!!

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.