Legender

Buffalo Bill

2010-03-04 15:59 #0 av: EvaG

William Frederick Cody föddes den 26 februari 1846 nära Le Claire, Iowa och dog den 10 januari 1917 i Denver, Colorado. Han hade ett mycket händelserikt liv och hann med mycket.

buffalo_bill02.jpg

Smeknamnet Buffalo Bill fick han när han på 18 månader sköt mer än 4000 bisonoxar. Officiellt sköt han dem för att skaffa fram buffelkött åt arbetarna som höll på att bygga Kansas Pacific Railroad. Uppgiften var egentligen att utrota djuren så att indianerna skulle svälta och frysa.

Buffalo Bill arbetade med många olika saker. Han var trapper, pälsjägare, en tid. Han var ryttare åt Ponnyexpressen. Han var kusk på diligenser. Dessutom var han soldat i amerikanska inbördeskriget. Han fick till slut rangen överste i amerikanska armén.

Det som kom att göra honom mest känd, inte bara i USA utan i hela världen var att han turnerade med Buffalo Bill's Wild West. Då spred han myten om vilda västern. Med i showen var indianhövdingen Sitting Bull med ett antal indianer och prickskytten Annie Oakley.

Från början var indianerna fiender, som skulle bort enligt Buffalo Bill. Sedan blev de vänner och han kallade dem till och med amerikaner. Under sina sista år kämpade han för indianernas rättigheter. Samma indianer som han tidigare bekämpat genom att bland annat skjuta massor av bison. På slutet kämpade han också för kvinnornas likaberättigande i samhället.

Buffalo Bill var en känd person. Det visar bland annat en stor undersökning som gjordes vid sekelskiftet 1900 om ven som var världens mest kända person. Buffalo Bill kom etta och drottning Victoria tvåa.

buffalo_bill.jpg

Inte mindre än 40 olika skådespelare har gestaltat Buffalo Bill bland andra William Fairbanks, Roy Rogers, Charlton Heston, Louis Calhern och Paul Newman. Det kom också tecknade tidningsserier om Buffalo Bill.

Buffalo Bill ligger begravd vid foten av Lookout Mountain, en plats nära Denver, Colorado.

buffalo_bills_grav.jpg

Källa: Svenska Wikipedia 4/3 2010

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-03-05 00:15 #1 av: Kjelle

Tänk att han var så känd.


Anmäl
2010-03-05 00:43 #2 av: Leffe

Har inte sett någon film om honom vad jag kan påminna mig. Däremot har jag läst serietidningar

Anmäl
2010-03-05 19:57 #3 av: JanGBG

SkrattandeHan var nog den som gjorde Västern epoken till underhållning!

Men jag undrar om han inte ångrade att han skött alla bufflarna? Man tog ju bara tungan att äta på hela djuret. Indianerna använde ju allt på djuret när man fällde dem. Tror att jag ska läsa om hans biografi, läste den som pojke men kommer ihåg vissa saker än idag, skulle vara roligt att se hur man uppfattar det i dag.

PS. Han den störste av Buffeljägare hade inte en SHARP-Buffelgevär utan en .50-70 Springfield "trapdoor" m/1863 som han hade döpt till "Lucrectia Borgia" efter att ha sett teaterpjäsen (en mordisk dam)

Anmäl
2010-03-05 22:26 #4 av: denstore

Jag tror det mer eller mindre är accepterat att man faktiskt inte hade utrotningen av Bison i syfte under tiden Cody var jägare för Kansas Pacific. Den biten kom nog senare, har jag för mig.

Dessutom så har nutida vetenskapsmän konstaterat att Bisonen redan var under nedgång, mycket p.g.a. indianernas jakt, och en ihärdig torka under mitten av seklet. Under det senaste kvartsseklet, så har man gärna gett "den elaka vita mannen" en omgång för såna här saker, men oftast är det inte så enkelt. Självklart var det inte bra för Bison-stammen att man idiotjagade Bison, men troligtvis hade stammen inte klarat de knappt 300 tusen djur som indianerna dödade årligen. Problemet var att även om vi gärna ser indianerna som nobla, så var de inte mer än människor. De ville också förbättra sin levnadsstandard, och när även de fick tillgång till skjutvapen, så trappades jakten upp även av dem.

Läsvärt

Anmäl
2010-03-05 22:54 #5 av: Leffe

Jag tror inte indianerna dödade mer än de kunde använda. Samma sak gällde de vita jägarna. Sedan ville ju järnvägsbolagen utvidga, men inte indianerna och ett sätt var ju att minska indianernas möjlighet att överleva själva. Dödar man 4-5 djur och använder 1 så är det ren utrotningsjakt tycker jag. Visst 60 miljoner bison låter som överbedjurning (eller vad det heter, jämför med överbefolkning), men att de minskar till 800 djur på 34 år kan knappast bero på vanlig jakt och torka.

Anmäl
2010-03-06 00:52 #6 av: EvaG

#4 En bra länk. Tyvärr så var det en okontrollerad jakt på bison och inte blev det bättre av torkan. Däremot var den stora katastrofen för bisonoxen när främst militären ville ta bort dem för indiarnerna.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-04-07 15:53 #7 av: JanGBG

SkrattandeJag blev sugen på att läsa om Buffalo Bills memoarer igen, läste dem i lägre skolålder, så det är ju nästa 60 år sedan. OJ-OJ vilken otrolig rövarhistoria han har dragit till med, det finns inte många ord av sanning i den, när man kollar upp saker! Hur kunde folk svälja detta på den tiden? Man nästan skämsSkäms

Guld i munMen han skrev dem nog för att få ihop pengar, och det vet man ju att folk gör nästan vad som helst för slantar.

ObestämdMed andra ord lägg inte tid på att läsa detta dravel!

 

Anmäl
2010-04-07 15:58 #8 av: denstore

Vill du läsa något som känns som en roligare och mer "sannolik" historia, om dock helt fiktiv, så läs "Vilda Tider" av Brian Garfield. Mycket trevlig bok, särskilt om man sysslat lite med skytte.

Anmäl
2010-04-12 20:21 #9 av: JanGBG

Skrattande Tack för tipset, den ska jag försöka få tag på

Anmäl
2010-04-26 20:11 #10 av: JanGBG

Rynkar på näsanMen den boken var svår att hitta! Har försökt över allt även på Biblioteket här!

Något tips var man kan finna den?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.