Annons:
Etikettvapen
Läst 14936 ggr
JanGBG
3/8/10, 12:59 PM

Winchester Bygelrepeter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

"GUN that won the Vest"

GEVÄRET SOM VANN VÄSTERN - Winchester m/73

Det fanns ett företag som tillverkade väldigt avancerade vapen för sin tid, Vulcanic Repeating Arms i USA på 1800-talet. Dom byggde på principen att man hade krut&tändhat i en hållighet i botten på kulan, ungefär som en raket fast här förbrändes krutet i skottlossnings ögonblicket. Det var en bra ide fast det fungerade dåligt och gav mycket lite kraft till kulan.Det som var bra med dessa vapen var hur man kunde mata in nya skott från ett rör magasin under lådan och pipan. Detta skedde genom en hävarm eller bygel och olika länkar i mekanismen. Men företaget gick i konkurs och köptes upp av OLiver Winchester en man som hade gjort sig en förmögenhet på att vara skjortfabrikant. Han var smart och duglig när det gällde finanser och försäljning, men visste sin tekniska begränsning så han anställde Benjamin Henry en genialisk konstruktör. På mindre än tre år hade Henry tagit fram "Henry Geväret" som hade den nya kantantända patronen .44 och en ordentlig fungerande kraftig bygelmekanism i stället för den klena som satt på Vulcanics tidigare konstruktioner. Oliver Winchester var dock inte nöjd med detta vapen och fick Henry och sin Chefskonstruktör Nelson King att göra det vapen som vi känner som Winchester m/1866 eller ibland efter sin mässingslåda som "Yellowboy". Man var dock inte helt nöjd trots försäljnings succen med m/1866 efter några år kom då modell 1873. "Gun that von the Vest" som blev en legend som det berättas om i filmer och böcker. Flera modeller och förbättringar gjordes under åren tex så är ju m/1886 karbin berömd då Kanadas ridande Polis "Rödrockarna" bar dessa. Men den civila marknaden i USA vill ha m/73 trots alla svagheter som modellen hade och framför allt den var dyr och svår att tillverka. Efter Oliver Winchesters död gav sonen som nu ledde företaget John Bronwning ett uppdrag,"Gör ett vapen som ser ut och känns som en m/73 att skjuta med men som är lättare och billigare att tillverka samt starkare så man kan ha grövre kalibrar". Han gjorde då modell /92 den sista som är gjord för svartkrutspatroner. I Amerikanernas "Vild Vest" uppfattning finns bara m/1873 men i verkligheten så gjordes det betydligt mer av m/1892 än av m/73.

I USA finns ju både Marlin och Burgess som tillverkar bygelrepetrar som är minst lika bra om inte bättre men inte hälften så välkända som Winchester m/73. Buffalo Bill föredrog Marlin för Winchester tex.

Hur är dessa vapen m/73 och m/92 att skjuta med? Det är roliga och trevliga vapen, lätta att handskas med och skjuter man svartkrut i kaliberarna 44-40 och 32-20 så blir man förvånad över hur lite dom smutsar ner sig i lådan och mekanismen. Men det beror ju mest på att dessa patroner är flaskhalsade och har tunt gods i patronhalsen. Detta är ju bra för dom är verkligen krångliga att ta isär för att göra vapenvård på. En svaghet är ju den att kolven är bra kort, men det har ju alla bygelvapen, annars får man ju ingen kraft att ladda om, bygeln kommer för långt fram annars.

I USA är ju dessa vapen otroligt vanliga som jaktvapen, men här har dom aldrig slagit igenom i jakten. Men bland "Svartkrutsskyttar & Cowboyskjutning" är dom mycket populära. Det finns flera tillverkar i Italien och USA som gör skjutbara bra kopior på dessa gamla vapen så kallade"replikor"

Annons:
EvaG
3/8/10, 2:13 PM
#1

Toppen att läsa om hur Gun that von the Vest kom till.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Cowboy
4/10/10, 2:31 AM
#2

Jag är sugen på att köpa en Marlin i 357magnum. Den går ju också att använda vid rådjursjakt.

JanGBG
4/12/10, 8:19 PM
#3

GladJa Marlin är ju ett bra vapen. Men jag skulle inte köpa i .357 mag då kan du ju inte använda den i en svartkrutstävling! Den patronen fanns ju bara i röksvagt.

byggarn30
4/16/10, 1:31 AM
#4

Jag har en Henry. Med välkalibrerade hylsor kan man få upp en eldhastighet som är otrolig. Kanske upp mot 3 skott per sekund. Häftigt.

JanGBG
4/19/10, 9:07 PM
#5

SkrattandeJa, Henryn har ju både mindre bygel och mer primitiv matning, men båda m/73 och m/92 bygger ju just på Henryn så man ser ju vilken inbyggd styrka det finns i den mekanismen.

Antar att du har centraltändning #4? För rimfire patroner lär väl inte gå att få tag på, för du har väl inte den kammrad i .22L?

byggarn30
4/19/10, 11:45 PM
#6

Nä, det är centraltändning. Har till och med ett antal specialtillverkade patroner gjorda av .44 Marlin som gör att jag kan skjuta löst och mekanismen funkar Cool

Annons:
Leffe
4/20/10, 2:10 AM
#7
JanGBG
4/22/10, 6:46 PM
#8

SkrattandeJa du har rätt LeffeD!!!!!!

Byggarn30, när jag gör lösa patroner använder jag svartkrut Swiss nr 1 på det lägger jag en utstansad kartongbit lite "mjöl och trycker till med en kartong bit, då kan jag använda vanliga 44-40

SkrattandeWOW vilket vit moln det blir!

FlörtMen sedan är det ORDENTLIG vapenvård. ABSOLUT BLANK/REN PIPA

JanGBG
4/22/10, 6:46 PM
#9

SkrattandeJa du har rätt LeffeD!!!!!!

Byggarn30, när jag gör lösa patroner använder jag svartkrut Swiss nr 1 på det lägger jag en utstansad kartongbit lite "mjöl och trycker till med en kartong bit, då kan jag använda vanliga 44-40

SkrattandeWOW vilket vit moln det blir!

FlörtMen sedan är det ORDENTLIG vapenvård. ABSOLUT BLANK/REN PIPA

byggarn30
4/23/10, 2:32 PM
#10

JaGBG - det funkar inte på min Henry. Om kulan saknas matas nästa patron delvis ochså in i hissen och det går inte att fortsätta repeterrörelsen.

Men dessa 44 Marlin är då avkapade och omstukade i framkantför att "imitera" en kula obh då funkar det!

JanGBG
4/26/10, 10:51 AM
#11

Tungan ute Ja, det är ju klart att om du ska skjuta med repeter funktion så går det ju inte. När jag har skjutit med dessa patroner så har jag lagt i dom en och en. Upp ifrån ( har ju en m92)

Gjorde dem mest för att se om det funkade.

byggarn30
8/3/10, 10:48 PM
#12

Cowboy Action Skytte. Coolt. Du behövertvå .45:or. En repeter och en dubbelbrakare. Thats it!

JanGBG
8/4/10, 9:02 PM
#13

CoolJa, det har du ju rätt i! Men det är inte något problem med vapen, har fått tag på en lämpligt "dubbelbrakare", dom är ju inte så dyra. Revolvrar har jag några stycken, GUBBEN är ju gammal så jag har samlat på mig under årens lopp. Men om jag har förstått det rätt så kan du ju ha olika kalibrar på revolvrarn, dom behöver inte vara 45:or.

Det blir nog värre med kläder, min ålder och storlek är ju "Armens tältlager" en vanlig inköps källa. Har faktiskt inte någon utstyrsel mer än min handtovade Hatt.

Annons:
byggarn30
8/8/10, 12:18 AM
#14

JanGBG - kolla loppisar och myrorna. Kritstrecksrandiga kostymer eller kostymer med väst var ju standard på den tiden.

En svart hatt, cowboyboots, en tredelad kostym, en hemknuten fluga av svart sidenband, en revolver i ett snyggt hölster, kanske en doktorsväska… Alla Cowgirls dröm Cool

JanGBG
8/8/10, 6:51 PM
#15

GladDet där med Loppisar var ju inte så dumt, ska prova.

ObestämdFast "Cowgirls dröm" det har jag inte varit på de sista 40 åren, nu får man vara glad om frugan säger något snällt

Upp till toppen
Annons: