Krig och revolutioner

George Armstrong Custer

2010-02-21 23:09 #0 av: EvaG

Den stora frågan ännu i dag. Var Custer en hjälte eller sökte han bara ära och ryktbarhet?

custer03.jpg

George Armstrong Custer föddes den 5 december 1839 i New Rumley, Ohio. Under inbördeskriget fick Custer tillfälligt graden generalmajor och deltog i det berömda slaget vid Gettysburg. När kriget var över blev han kapten i den reguljära armén. Ett förslag att befodra honom till generalmajor förkastades av kongressen 1866.

custer04.jpg

1866 erbjöds han befälet över 10:e kavalleriet och överstes grad, men tackade nej. Han ville inte föra befäl över färgade soldater. 10:e kavalleriet bestod bara av svarta soldater. Han tog i stället den lägre tjänsten som överstelöjnant i 7:e kavalleriet.

custer02.jpg

Custer hade lite egna idéer om disciplin. Han ställdes inför krigsrätt för att han lämnade sitt fort utan lov för att besöka sin fru.

custer01.jpg

Den 25 juni 1876 förföljde 7:e kavalleriet ett gäng siouxindianer. Han fick order att vänta på förstärkningstrupper, men struntade i den orden. Han fortsatte förfölja det lilla bandet indianer. Plötsligt mötte hans 7:e kavalleri en överlägsen stor motståndare i form av Sitting Bulls sammanslagning av sioux- och cheynneindianer. Siouxerna leddes av deras hövding Crazy Horse. En avgörande strid skedde vid Little Big Horn där Custer och samtliga 225 soldaterna i 7:e kavalleriet dödades.

custer05.jpg

Källa: Svenska Wikipedia 21/02 2010

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-02-22 10:01 #1 av: Tatsja

Han gick alltid sin egen väg. trodde väl att han var oövervinnlig

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2010-02-22 10:36 #2 av: JanGBG

Förvånad Custer var en DIVA och en mycket dålig officer, att han fick berömelse under inbördeskriget beror på ett par kavalerianfall som han drev igenom trots oerhörda förluster, dom gav honom en generals rang, trots att han med nöd och näppe hade klarat krigsskolan. Han hade ingen förståelse för sinna män och var allmänt illa omtyckt bland officerare som känade under honom.

Hans bror Tom var rena ungdomsligisten trots sin rang som officer, Georg hjälpte alltid Tom trots att han kom i klammeri med rättvisan.

Kan man säga något gott om Custer så är det att han var modig han red gärna först i sinna anfall.

Tungan uteMIN ÅSIKT ÄR ATT HAN VAR EN DÅLIG OFFICER SOM LEDDE SINNA MÄN IN I DÖDEN

Anmäl
2010-02-22 21:55 #3 av: JanGBG

FörvånadEn sak med Custer som man kanske inte tänker på så mycket är att just slaget vid Littel Big Horn är det slag som fick den moderna slagfältsarkelogin att gör ett genom brott. Här visste man ju på arme sidan exackt vad varje man hette och vad han hade för utrustning tex. nummer på utlämnade prylar osv.Marken har varit helt obrukad och liken fick ju ligga kvar. Indianerna plundrade dem men inte särskilt mycket. Så när man på sent 1900-tal började gå med metalsökare och gjord riktiga utgrävningar fick man otroliga fynd. På vissa platser har man kunat tala om till namnet vem som stupade. Vad varje mindre enhet utkämpade sin sista strid är helt kartlagt, vad dom satt av och hur och var dom kämpade till fots är också kartlagt.

Det finns inget slagfält som är så väl kartlagt och genomgånget

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.