Människan i västern

Dramatik och romantik i Västern

2010-03-11 12:47 #0 av: JanGBG

"Chines Polly" en sann men otäck historia med lyckligt slut

Chines Polly

Satt och såg västern filmen "Open Range" med Duvall för jag vet inte vilken gång i ordningen. Den handlar om två Cowboys som driver en häst hjord till försäljning, men får på halsen 5 kines flickor som har sålts väster ut för att tjänstgöra som "glädjeflickor". Kom då att tänka på en sann story från Västern den om "Chines Polly". Sä här var det, massor med mycket unga kinesflickor såldes väster ut i slutet av 1800 och början på 1900-talet för att tjänstgöra i bordellerna i Västern samhällena.

Men nu till historien om "Chines Polly".

På en salon i Idaho år 1871 satt två män och spelade poker, en vit man vid namn Johnny Bemis och en äldre hårdögd kinesisk man, en tuff yrkes spelare. I sista given lägger Johnny upp fyra ess, kinesen erkänner sitt nederlag. "Ta hit flickan" säger han. En medhjälpare till honom kommer in med en ung vacker kinesflicka. Johnny lär ha skrattat högt och sagt." Nu har jag dig, men jag vet inte vad i helvet jag ska göra med dig" Han lämnade saloonen med flickan efter sig.

Johnny Bemis hade vunnit flickan som skulle bli känd i Idahos gränsland som "Chines Polly"

Polly utskeppades från Kanton som slav flicka när hon var 18 år. Hon var redan såld och skulle sändas till Warren i Idaho för att bli den äldre spelarens "fru" eller slav. Men den natten då hon anlände satt ju Johnny och Kinesen och spelade hög odds poker. Högsta vinst blev Polly och Johnny vann.

Johnny behöll Polly och på något sätt måste han ha varit god mot henne. Efter ett tag spelade Johnny på nytt poker men den här gången blev han skjuten av sin motspelare anklagad för fusk. Enligt vissa källor lär Polly ha slängt en fotogenlampa på bordet mellan antagonisterna, fått ut Johnny och upp på en häst och red snabbt ut ur staden med honom. Hon vårdade och skötte om honom tills han blev bra. Under den här tiden insåg Johnny vad han hade, han blev kär i Polly och gifte sig med henne.

Johnny beskriven "som inte sämre och inte bättre" än de flesta spelare, lade nu av med pokerspel. Han och Polly bosatte sig vid flodden Crippel Creek för att "to rock some gold" (vaska guld) och levde ett laglydigt liv.

Denna historia är sann och en välkänd Idaho västern legend.

MEN VARFÖR HAR HOLLYWOOD MISSAT DEN?

Vilken romantisk Väster det hade blivit! 

Anmäl
2010-03-11 23:23 #1 av: EvaG

En sådan film skulle ju handla om en kvinna och det går ju inte.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-03-12 01:02 #2 av: JanGBG

Tungan ute Bandidas + Bad Girls + Buffalo Girls + Cat Ballou = Filmer i Västern miljö med "Ladys" i hjälte roller Kyss

Obestämd Jag har för mig att det fanns en film som B.B (fransyskan) och en annan snygg dam spelade i hette den inte "Viva la Mexico" ? 

Anmäl
2010-03-12 01:06 #3 av: JanGBG

Oskyldig EvaG jag förstod ironin, det liger ju något i det.

Eller som min fru brukar säga" jag orkar inte se på mer smutsiga Cowboys och kor och hästar"

Anmäl
2010-03-12 01:13 #4 av: EvaG

Bandidas - töntiga tjejer
Bad girls - de var ju inte ladys i det rätta ordet
Cat Ballou - behållningen alkoliserad revolverman. Det är han man kommer ihåg.

Så vad ansåg man egentligen om en "cowgirl" i huvudrollenSkrattande

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-03-13 11:29 #5 av: JanGBG

Rynkar på näsan Det var ord och inga visor! Om Bad Girls, visst dom var väl inga Ladys direkt men dom var ju inte friviligt på bordellen, dom gjorde ju också uppror mot sin situation. Jag tyckte inte den filmen var direkt dålig, just för att dom inte fann sig i den situation som dom hamnade i.

Buffalo Girls kan ju verka lite töntig och långt från sanningen om Calamity Jane men men du kan inte säga att man inte gör henne tuff.

Jag skrev visst att det fanns en film som hette "Viva la Mexico" men jag undrar om den inte hette "Viva la Maria", någon som kommer ihåg?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.