Guldrush

Deadwood

2010-02-25 04:08 #0 av: EvaG

Deadwood är en stad och huvudsäte i Lawrence County, South Dakota, USA. Staden ligger cirka 50 km nordväst om Rapid City.

deadwood.jpg

Från början var Deadwood en liten laglös by som låg intill berget Black Hills. Black Hills var heligt för Lakotaindianerna. Ett avtal undertecknades 1868 där Lakotaindianerna skulle få behålla sitt territorium i South Dakota.

Precis som det gjorts med många andra avtal så bröts det. Den här gången då general Custer fick uppdraget att jaga iväg indianerna. Han kom tillbaka utan att ha jagat iväg dem och rapporterade att det fanns guld i Black Hills.

Guldrushen var ett faktum. Lilla Deadwood där laglöshet rådde bland annat gällde lagen Öga för öga, tand för tand, började blomstra och folkmängden ökade snabbt till 5000 invånare. Med tanke på att Deadwood byggdes upp mitt i ett indianterritorium ansågs det farligt att färdas till och från staden.

Den kände Wild Bill Hickok bodde sin sista tid i Deadwood. Han blev mördad 1876 när han spelade poker på saloonen Nuttal & Mann's. Den mytomspunna Calamity Jane levde lång tid i Deadwood. Hon ligger begravd tillsamman med Wild Bill Hickok på Mount Moriah-kyrkogården i Deadwood.

Andra kända personer som levt i Deadwood på western-tiden är general Custer, Al Swearengen, Charlie Utter, Sol Star, Seth och Martha Bullock.

2004 producerades en TV-serie om staden, skriven och producerad av David Milch. Serien utspelar sig mellan åren 1876 och 1877

Källa: Svenska Wikipedia 25/2 2010

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-02-25 11:53 #1 av: JanGBG

SkrattandeDen serien tillhörde dem jag gillade, tyvärr har jag missat flera avsnitt funderar på att köpa kasseten med alla avsnitten.

KyssMin fru tycker dock att det räcker med Wästern film i vårt hem, så det har inte blivit av, får väl fjäska lite med henne.

Filmer och serier om Västern som har gjorts på de senare åren innehåller en hel del historia och realism.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.