Djuren

Quarterhästen

2010-03-21 02:42 #0 av: EvaG

Quarterhästen är den mest använda hästen i USA inom westernridning och den ras som finns i störst antal över hela världen. Den är smidig, muskulös och har ett lugnt psyke. Rasen har fått sitt namn av att den är världens snabbaste häst på en engelsk kvartsmil (quartermile).

quarter01.jpg

Quarterhästens historia började under koloniseringen av Amerika, eller den så kallade Nya Världen under slutet av 1400-talet. Ett stort antal hästar fördes från Europa med kolonisatörerna bland annat spanska hästar men även berberhästar och arabiska fullblod som det fanns gott om i södra Europa under den här tiden. Dessa hästar blev grunden för många av de äldre amerikanska hästraserna. Engelska importer som korsades med ädla spansk-orientaliska hästar utgjorde sedan grunden till just Quarterhästen.

quarter02.jpg

Den mest betydande importen av brittiska hästar till Quarterhästens hemstat Virginia skedde år 1611 då en sändning med 17 hästar anlände till staten. Dessa 17 hästar var så kallade löphästar som tillhörde en stam med fullblodshästar som skulle komma att utgöra basen för det engelska fullblodet.

Genom korsningar och noggrann avel utvecklade man Quarterhästen som blev en snabb, mellanstor sprinterhäst, ett mellanting mellan arbetshäst och galopphäst. Namnet fick rasen genom att det var den snabbaste rasen i världen på en kvarts engelsk mil (quartermile). Under hela 1700-talet spreds Quarterhästen som en löpeld med sitt rykte om sig att vara den perfekta allroundhästen för både jordbruk, boskapsskötsel och som vagnshästar. Quarterhästen var dessutom billig i drift.

Under 1800-talet behövde pionjärerna en tålig och villig häst när de färdades västerut. Nybyggarna fick tag på hästar i vilt tillståndsom härstammade från dessa hästar som kom från Europa. De hade parat sig med bland annat vilda Mustangs. Denna nya hästras hade en naturlig instinkt för att arbeta med djur. Instinkt att beskydda andra djur. Den hade en förmåga att snabbt kunna förutse det andra djurets nästa rörelse och reagerade blixtsnabbt för att vända, mota eller en plötslig halt för att inringa till exempel en kalv som kommit bort från hjorden. Quarterhästen är en lugn och stabil häst som kombinerar styrka med atletiska förmågor. Rasen är snabb och kan starta nästan explosivt från stillastående till springande.

quarter03.jpg

Quarterhästen ska ha vaket och intelligent uttryck. De har korta och breda huvuden med liten mule. Knäna är platta och breda och Quarterhästar kan vara rejält breda över bakdelen, vilket ger mer styrka bakbenen. På grund av en del utavel med fullblod finns det smalare varianter.

Är du intresserad och vill läsa mer om westernridning så gå in å Westernridning iFokus.

Foto 2: Rumo

Källa: Svenska Wikipedia 21/3 2010

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-03-21 13:28 #1 av: Kjelle

Verkar vara en härlig häst.


Anmäl
2010-03-22 01:03 #2 av: Gittan

Det är en härlig ras.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2010-03-22 14:18 #3 av: [chouwa]

Bra artikel om en fantastisk ras som ligger mig varmt om hjärtat.

Sandra
Man cannot discover new oceans unless he has the
courage to lose sight of the shore
Sajtvärd på Westernridning iFokus & Vinthundar iFokus

Anmäl
2010-03-22 20:08 #4 av: JanGBG

ObestämdFörklara för en som INGET kan om hästar.

Vad jag kan förstå så är detta ganska smä hästar! Men en ryttare + sadel + utrustning + vapen = minst 150-175 kg hur orkade dom?

Visst vet jag att Cowboys hade flera hästar som dom bytte av med, men var går gränsen? En fullvuxen kar kan ju väga 100 kg!

Min fråga är vad orkar en häst som denna att ha på sig under en dags ritt.

Anmäl
2010-03-22 21:19 #5 av: EvaG

Quarterhästen har en höjd av runt 145 till 163 cm och en vikt på omkring 425 till 550 kilo. Den är i regel en robust och kraftigt byggd häst

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-04-07 12:25 #6 av: Linnea

När jag första gången såg en quarter blev jag väldigt förvänad över hur liten den var. De ser mycket större ut på bild. Jag trodde de skulle var i storlek med min travare som är nästen 170 cm hög. Den jag träffade var var mellan 145 och 150 cm hög.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-04-10 01:58 #7 av: Cowboy

Långa ben gör inte hästens rygg starkare. En fjordhäst kan bära 150 kg. De hästar som användes inom krigsmakten när Sverige var en stormakt var inte heller stora.

Anmäl
2010-05-15 03:35 #8 av: Molla

Passar på att tipsa om vår hemsida, en massa quarterhästar! Sveriges största uppfödare på quarter = Qalm Quarterhorses! =)

Bild på vår hingst Poco.

 

Anmäl
2010-07-11 18:42 #9 av: JanGBG

Obestämd Får man ta upp den här tråden igen, alltså om Cowboy hästen.

Kan inget om hästar men har läst allt jag kommit över om hästen i Wästern nu på sista tiden.

Vad jag kan förstå så behandlades hästa väldigt hårt och inridningen av en boskapshäst var brutal och grym, den fick inte ta mer än tre dagar och inridaren fick 5 dollar per inriden häst. Boskapsägarna betalade inte mer än 35 dollar per häst? På boskapsdrivningarna så fick dom som hade hand om hästarna mindre betalt än dom som skötte korna!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.