Övrigt om vilda västern

Club Of Western

2010-04-27 20:05 #0 av: byggarn30

1985 bildades, vad vi vet, sveriges äldsta Vilda Västern-förening med klubbstuga utanför Norrtälje. Nedan text är en lite föråldrad beskrivning som rör reenactments födelse i COW. På slutet tar jag upp lite hur det ser ut idag.

Här följer några rader om 7:th Michigan Cavalrys bakgrund och tillblivelse i föreningen Club Of Western, COW.

COW bildades år 1985 i Norrtälje efter att ett femtiotal entusiaster deltagit i en karneval där vi anspelade på temat "vilda västern".
Vi hade då med, i denna karneval i Norrtälje, alla typiska "figurer" från just den Amerikanska västern epoken. Indianer med hästar och "släpa". Cowboys, nordstats-arme'n, nybyggare med prärievagn, sheriff och laglösa, bordellmadamer, Mexikanare, guldgrävare och "gamblers".

COW:s ca 15 åriga förflutna är både brokigt och intensivt, föreningen har sedan bildandet bedrivit en mängd olika saker inom just genren "västern". Detta har varit i enlighet med klubbens stadgar som i §2 lyder:
"Föreningens huvudinriktning skall vara att i olika former främja intresse för och kunskaper om Amerikansk 1800-tals historia, samt främja samarbetet mellan föreningar med likartade intressen".

Nästan omedelbart formades föreningen med skapandet av olika specialsektioner som: ridsektionen, skyttegruppen, squardance-sektionen, hantverks och showgruppen. Föreningen växte snabbt och när vi var som störst bestod klubben
av närmare 300 medlemmar.

Under dom följande åren har klubben gjort väldigt
mycket, men här följer några exempel: Westernshower med stuntinslag i både Norrtälje, Stockholm och annorstädes. Westernridningsuppvisningar, indianshower som buffeljaktdanser, squaredance uppvisningar, temadagar och veckor, trappervecka i Norrland, temadagar för konferensgrupper, olika föredrag, egen
klubbtidning, uppsökande verksamhet på både skolor, ungdomsgårdar o.dyl. Långritter, pokerturneringar och mycket mer.

Till en början hade vi ingen egen föreningslokal men efter något år fann vi vårt eget "Californien" i Porshanken. Ett förfallet ödetorp som Norrtälje kommun arrenderar. Med otroligt arbete från medlemmarnas sida, och visst ekonomiskt bistånd från kommunen, har stugan rustats upp och ter sig idag helt "westernlik".

 

Vi har byggt trottoar runt stugan med veranda. Inne i stugan har en bar förfärdigats

 

med intilliggande allrum och på övervåningen sovalkover. Till stugan arrenderar vi också viss mark. På tomten har också både jordkällare och grillplats med tak byggts till.

 

Mycket tack vare den otroliga tillgång som stugan utgör, bidrar till att föreningen kunnat vara så aktiv under årens lopp.
Vi bor där på sportloven och har öppet för allmänheten, med en mängd aktiviteter för ungdomar och barn, öppethus-dagar, westernhelger med shower och uppvisningar. 1800-tals veckor då vi bor och fungerar där, med både djur och tidstrogna dagssysslor.

 

 

Vi firar både Lucia, Jul och Midsommar där.

 

Vi hyr även ut stugan till en mängd andra typer av arrangemang som privata fester, skolklasser, scoutgrupper, företag osv. Inte minst erbjuder stugan med dess omgivningar framtida möjligheter som reenactment och liknande.

År 1991 gjorde TV1 ett program om vår förening som hette Frizon, vilket betydde ytterligare intresse för vår verksamhet.

Så småningom har föreningen av naturliga skäl ändrat karaktär på inriktningen. Flera av dom som t.ex. började som nybörjare i ridning är idag utpräglade westernryttare. En av dom har till och med blivit svensk mästare i westernridning. Dom som började med squaredance i vår klubb är idag med i särskilda squaredance klubbar som ett steg i utvecklingen av sitt intresse. Gick man från början med i COW på grund av sitt intresse för vapen och
skytte, är man idag också medlem i en skytteförening.

 

På grund av detta, och en rad andra faktorer som spelar roll i en förenings utveckling, så har COW idag blivit en förening med fokusering på historia. Det historiska intresset har alltid stått i centrum for COW's verksamhet och i takt med utvecklingen av klubbens verksamhet under de senaste åren har också intresset för inbördeskriget, nordstatsarmén och kavalleriet ökat.
Dessutom saknade vi en snygg uppställning vid uppvisningar och tillfällen där klubben skulle synas för allmänheten.

År 1997 fick jag ett telefonsamtal av Norrmannen Sigbjorn Bratlien, som hade sett oss på TV-programmet Frizon. Han bjöd då ner oss att deltaga i en reenacting i Vinslöv. Vid den tidpunkten visste vi knappt vad det var för något men tre av oss från COW åkte ändå ned (trots vår något bristfälligauniformer och utrustning). Vi blev trots detta mycket väl mottagna och var med ens "bitna"..
Efter denna upplevelse var saken klar. Vi kom hem till klubben med livliga och entusiastiska skildringar. Strax därpå bildade vi då 7:th Michigan Cavalry.

 

Året därpå 1998, åkte sju av klubbens medlemmar ner till Vinslöv igen men då med betydligt bättre insikt i vad reenaetment innebar. Vi hade då också förstärkt uniformer och utrustning till en mer acceptabel nivå. Traditionen var därmed född. Följaktligen var vi även 1999 på plats för ännu ett slag och då med ytterligare
förstärkt utrustning, bl.a ett, av våra egna duktiga medlemmar, egenhändigt sytt och konstruerat tält.

 

Vi hade även förstärkt manskapet detta år och var elva stycken till antalet. Redan 1998 inledde vi ett samarbete med våra "grannar" Stockholmarna
,Blue and Gray, vilket numer har utvecklats till ett mycket långtgående samarbete. Vi träffas mer eller mindre regelbundet, och planerar dessutom att gemensamt bjuda in till en reenactment träff i vår klubbstuga med omgivningar år 2000.

Intresset för reenactment och allt runt denna företeelse har nu blivit en stor del av föreningens verksamhet och innehåll. Nya medlemmar rasar in i verksamheten i en inte tidigare hastighet. Hos oss är alla välkomna att "ta värvning"

 

eller på andra sätt bli medlemmar. Vi gör vårt bästa för att olika intresseinriktningar skall tillgodoses. Bl.a genom föredrag, kurser, temadagar och veckor, fester och sånt jag tidigare beskrivit. Vidare planerar vi som sagt att tillsammans med Blue and Gray att genomföra en reenactment hos oss våren år 2000.

Välkommen !

-----------------------------------------------------------------------------------

Idag 2010 består föreningen av ett femtiotal aktiva med lite spridda intressen. En del rider westerntävlingar, en del skjuter svarkrutstävlingar, en del har ett större trapperintresse, en del är mest intresserade av civil-war och dess reenactande, en del är mer Cowboys. Gemensamt för oss alla är vårt intresse för amerikansk 1800-talshistoria och att vi gillar att umgås.

 

Vad gör vi då över året?

Efter ett eventuellt 1800-talsfirande av jul i stugan brukar det vara kallt och stilla fram till sportlovet då vi traditionellt har öppet hus och man kan köpa en korv att grilla samt gå tips/femkamps-promenad.

Om inga medlemmar bokat stugan för egen aktivitet brukar det bli en städ/fixar-helg, under våren, inför reenactment som brukar hållas torsdag-söndag över Kristi Himmelsfärd.

Reenactment är det avgjort största eventet för COW med deltagare från hela Sverige, Norge, Danmark och Skåne.

Sedan brukar det bli en Western/Trapper-helg någon vecka före midsommar när temat är lite mer casual och vi slår läger på ängen nedanför stugan och grillar/myser/umgås. Ofta med trubadur som sjunger country.

Många av oss åker tillsammans till High Chaparall på deras trapper-rendezvous som brukar ligga omkring 4:de juli.

I augusti brukar vi ha kräftskiva i stugan och under hösten en ölprovning som brukar vara mycket välbesökt och uppskattad.

Ett besök på rendezvous i Älvkarleby och deras indianby brukar ske här någonstans.

Ett stillsamt luciafirande avrundar året i stugan.

Utöver detta har det gjorts försök att bilda en liten sektion, OCOW (original COW) vars målsättning är att vara riktigt "hardcore" vad gäller utrustning och klädsel och denna sektion har för avsikt att göra utflykter och slå läger i lite trapperstil.

Vi har också WOCOW (Women Of COW) som syr och ger råd till COWs kvinnor gällande klädsel m.m. De brukar också vara sjuksystrar på fältet under reenactment.

Det var lite om hur det var och är i vår vilda västernklubb COW - Club Of Western i Norrtälje.

Tycker man detta är intressant och vill veta mer är det bara att söka kontakt här eller via clubofwestern@yahoo.se

www.clubofwestern.com

 

Mvh Magnus (Crp Lundberg)

 

Anmäl
2010-04-28 02:23 #1 av: EvaG

Intressant att läsa.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-05-05 23:33 #2 av: byggarn30

Tack.

Man får väl passa på å bjuda in alla till årets reenactment som pågår 13-16/5

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.