Annons:
Etikettövrigt-om-vilda-västern
Läst 7474 ggr
byggarn30
2010-09-27 20:25

VildaVästernSnacks

Mongolerna hade sitt kött under sadeln - det blev både salt av hästens svett och mörat av sadeln.

Våra kofösare var lite mindre barbariska men insåg ändå nyttan och glädjen med torkat kött.

Så föddes "beef jerky".

Om du åker genom USA idag är det i princip omöjligt att få ett torkat kött som inte är förstört med "High Fructose Corn Syrup" och smakar sött. INTE bra.

MEN det är enkelt att göra sitt eget!

1. Köp en bit fransyska eller högrev (Dyrare kött är onödigt. Fläsk funkar inte så bra)

2. Gör en marinad efter tycke och smak. Tänk rapsolja, soja, salt, worchestersauce, chiliflakes, pressad vitlök, svartpeppar… kanske en gnutta socker (gärna muscavado eller anna brun oraffinerad sort) - sockret gör att köttet inte blir stenhårt, men för mycket smakar inte bra. Koka gärna upp detta under omrörning och in i kylen.

3. Skiva din nötbit med en vass kniv. Helst 4-6mm tjocka "slamsor".

4. Varva dessa slamsor i en glas eller plastskål med din marinad. Plasta över och in i kylen över natten.

5. Lägg ugnsgallret mellan två stolar. Lägg tidningar på golvet. Trä en tandpetare av trä igenom en köttbits överkant och häng den igenom gallret. Fortsätt tills alla bitarna är upphängda. Fördela jämnt.

6. Sätt in gallret i ugnen längst upp. Sätt ugnen på 50 grader.

7. Sätt en träslev eller motsvarande mellan ugnsluckan och ugnen.

8. Vänta. Nu får tiden och temperaturen avgöra. Känn på köttet emellanåt - det ska inte bli knastertorrt.

9. Smaka. Tugga. Länge. Ett väl torkat kött växer i munnen. På ett bra sätt. Liksom avger safter som smakar gott samtidigt som det blir kött igen. Och det håller i evigheter på "trailen".

Lycka till!

Annons:
JanGBG
2010-09-27 21:52
#1

Tungan uteDetta MÅSTE jag bara pröva

byggarn30
2010-09-27 23:45
#2

Kul Jan. Glömde att säga att "Liquid Smoke" i marinaden ger en trevlig smak också…

EvaG
2010-09-28 03:52
#3

Verkar gott.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

byggarn30
2010-10-13 01:18
#4

Ingen som testat än?

Om ni inte törs tvingas jag ju bilddokumentera och köra en guide här Gråter

Leffe
2010-11-04 14:13
#5

Ska prova. Problemet är att jag glömmer att köpa det som behövs. Sedan funderar jag på hur katterna reagerar på lukten från ugnen då luckan inte är helt stängd

Upp till toppen
Annons: