Människan i västern

Kokvagnen och kocken

2010-11-23 12:10 #0 av: JanGBG

I filmer om Boskapsdrift över prärien har vi ofta sett kokvagnen och kocken. Men hur var det i verkligheten?

 

I de flesta gamla Västen filmer om boskaps drifter, så är kocken och kokvagnen ett komiskt inslag i stark kontrast till de tuffa Cowboys som driver boskap. I verklighet var det precis tvärt om, Kocken hade den högsta statusen och bäst betalt efter Förmannen för boskapsdriften. Det var ett riktigt tufft jobb att var kock som verkligen krävde sin man, han var respekterad och absolut inte någon man drev med eller gjord narr av. Kokvagnen var livsviktig och utan den fungerade inte underhåll och logistik.
Den som har fått äran av att uppfinna den traditionella kokvagnen är boskapsbaronen Charles Goodnight, som tog och byggde om till kokvagn en utrangerad armévagn år 1866. Den största anledningen till att han tog en sådan vagn var att den hade hjulaxlar av järn som var mycket hållbara. Det var fyra saker som Goodnight lade till på vagnen, Längs bak ett "Matskåp", som hade en skiva på gångjärn som kunde fällas ner och användas som arbetsbord. Under vagnen mellan bakhjulen precis under skåpet, fanns en låda för kokkärl och annat köksutrustning. På ena sida mitt på vagnen hängdes en vatten tunna med stor nog att rymma två dagars vatten till manskapet. Som motvikt på andra sidan fanns en tung verktygslåda."Matskåpet" var inrett med många små och stora lådor där allt möjligt förvarades. Matvaror, kaffe, whisky men också sådana viktiga saker som nål och tråd. Kocken hade för utom uppgiften att laga mat även sysslan att var sjukvårdare och att vara någon som kunde bistå dem att sy ihop trasig kläder och laga trasig utrustning o.s.v. På flaket framför matskåpet förvarade cowboys sina "bäddrullar" och andra tillhörigheter. I alla filmer så har ju boskapsdrivarna sin "Winchester" i ett sadelhölster på hästen, men i verkligheten så låg den på vagnen, den var ju tung och man ville inte trötta ut hästen. En normal kokvagn var avsedd för ungefär tio män. Var hjorden stor och det var många cowboys hade man mer än en vagn.
I boken "Cowboys" av W.H. Forbis berättas om koken som en person som var nyckel till en nöjd besättning. Jobbet var betydligt mer krävande ute i betesmarkerna och på boskaps driften än hemma på ranchen. Han var först upp på morgonen och sist att gå och lägga sig på kvällen. Så fort frukosten var klar så bröt koken lägret lastade på vagnen och körde iväg, före hjorden med boskap, inte som i alla filmer där han kommer i en vagn dragen av några lunkande hästar efter boskapen. Det var inta alltid som man spände hästar för kokvagnen, lika ofta var det mulåsnor eller dragoxar. I hans uppgifter låg också att utse den plats där man skulle slå läger för natten. Då gällde det att ha öga för terrängen och hitta vatten till boskapen, men här hade han hjälp av den cowboy som red före och rekognoserade väg för boskapen.
Hemma på ranchen så ställde han undan vagnen och lagade mat i ett "Kokhus" som låg nära den sovbarracken där cowboy hade sitt hem. Här var det betydligt lättare att laga mat med en ordentlig eldstad med ugn och bord att bereda maten på. Maten skulle smaka bra och det fick inte snålas med mat. Kaffe var livsviktigt, och förvarades som bönor som maldes varje dag. Att det ofta var unga män som var Cowboys förstår man då det enligt W.H. Forbis bok ett favoritmärke på kaffet var "Arbukle" där det fanns en "pepparmyntstång" i varje förpackning. När kocken sa " Vem vill ha en karamell i kväll" så slogs nästa cowboys om att få veva kaffe kvarnen.
Den ranch som hade dålig mat, där ville inte männen stanna. Augusta Kohrs maka till boskapsbaronen Conrad Kohrs, avskeda en gång kocken och ställde sig själv i kokhuset för att göra tre mål mat om dagen till 50 män. Boskapsbaronernas kvinnor var lika tuffa som dom själva var.
Ett recept på mat som Cowboys gillade.
"Cowboy bönor"
1 kg röda bönor, 1 kg Fläsklägg, 2 gula lökar, 4 matskedar socker, 2 gröna paprikor, 1 burk tomatpure.
janGBG

Anmäl
2010-11-24 12:16 #1 av: Leffe

Visst var kokvagnen och kocken viktigast. Vet genom min far att så var det även på de stora båtarna. Kocken och maten var viktigast för att var det dåligt så blev det missnöje och dåligt utfört arbete

Anmäl
2010-11-24 15:44 #2 av: JanGBG

Det är en bra jämförelse, Leffe

Min farfar var Chif på ångbåtar, han sa samma sak, bra och gott käk så stod dom ut med det mesta

Anmäl
2010-11-25 19:57 #3 av: byggarn30

Mycket intressant Jan. Det receptet måste f.ö. provas i samband med vårt nästa civil-war reenactment. Brukar vara en gemensam middag som avslutning Glad

Anmäl
2010-11-27 16:15 #4 av: Bettan

Intressant och dessuto kul med spännande recept.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Anmäl
2010-11-28 21:06 #5 av: Gittan

Det är precis lika idag och i hemmen. Om maten inte är god blir barnen på ett uruselt humör och protesterar mot allt.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2010-11-28 23:29 #6 av: JanGBG

CoolDet är precis som min fru är det fel kryddat så äter hon inte.

Anmäl