Övrigt om vilda västern

Vilda västern hela dan

2010-12-08 06:42 #0 av: retrofuture

Här följer en liten titt på mitt intresse i att publicera vilda västern-relaterat material via mina samlartidskrifter. En liten tillbakablick.

Jag har som hobby att snickra på tidningar för samlare. Gav i många år ut en tidskrift för Deep Purple fans som hette Deep Purple Forever men 2003 tyckte jag att jag hade gjort det och att det var dags att göra nåt annat, och då föddes ett mycket bredare projekt som hette SLICE. Idén var väl att kunna ge ut i princip vad som helst, bara jag själv tyckte att det var kul. Och i och med det så var det också bara en tidsfråga innan min gamla förkärlek för vilda västern skulle slå igenom i den nya grejen. Det har blivit en del så jag gör en liten tillbakablick här.

I SLICE 2003 snuddade jag bara på ämnet då jag tog upp Tex Willer bland bokrecensionerna, men jag visade i alla fall att ämnet hörde hemma i tidningen.

Året därpå kom SLICE 2004 och här blev det desto mer material. En intervju med Kjell E. Genberg, mer känd som Ben Hogan. En artikel om Morgan Kane och seriens norske författare Louis Masterson (Kjell Hallbing). Då den här grejen skrevs hade han krängt 12.000.000 böcker enbart i sitt hemland. Jag avrundade med en sida med pocketomslag i genren.

Sen följde ett uppehåll innan jag gav ut ett par specialutgåvor 2006, PIZZA och RAKET MAGASINET. I dessa inkluderade jag en mycket omfattande koll på tv-serien High Chaparral. Flera artiklar, komplett episodguide, kultfakta, massor av bilder. Jag skulle nog vilja säga att det här borde vara en av de mest detaljerade grejerna om denna eminenta serie som publicerats.

I PIZZA 2007 skrev jag om Jane Fonda (hon var aktuell med sina memoarer) och använde då en helsidesbild på henne ur "Cat Ballou" för grejen. Hon var väldigt cool då det begav sig.

2008 gav jag ut två titlar som hette PICKADOLL (båda med westernomslag) och här var det väl självklart vad som skulle stå i centrum. Bland innehållet hittar ni en mycket omfattande westernfilmguide (den klassiska eran) av Hanz F. Lindström, lätt den största artikeln om detta i svensk press någonsin. Hanz gick med i teamet vid det här tillfället och skrev också en westernnovell ("Duellen") samt en story om sitt förflutna som författare, översättare, redaktör etc. Fantastisk läsning. Lägg till Raquel Welch ("Hannie Caulder"), John Wayne etc och vi snackar rena festen för entusiaster av denna genre här. Då jag publicerade detta fanns inget synbart intresse och det kostade på att göra det, så förhoppningsvis så hittar lite folk till dessa utgåvor nu istället.

2008 gav jag också ut en titel som hette SLICE 1975 och poängen med den var att ha lite kul. Hela tidningen gjordes som om att den utgivits 1975 och inte 2008. Raquel Welch på framsidan (bild ur "Hannie Caulder"). Komplett episodguide med tv-serien Alias Smith & Jones med kultfakta ingick i numret.

Efter det så har det blivit ett kort uppehåll fram till RETROFUTURE och novellerna med Dakota Jane och Montana Blue (där jag fotograferat modeller själv för ändamålet). Dakota Jane har gått ut via nr 1 och 2 och Montana Blue har precis introducerats på 8 sidor i nr 3. Novellutgåva på 24 sidor går ut en liten bit in i 2011. Har också gjort en film om detta som också ligger på hemsidan.

Så, jag duttar på med det här och i det stora hela så är det väl en utdöd grej i svensk media som jag håller vid liv här. Jag gör det för mitt eget nöjes skull och det är alltid kul när samlare upptäcker det man gjort.

Tidningarna finns att få tap på via min hemsida KULTPORTALEN. Gå in på "SLICE 2003-2009 perioden" och kika på det gamla.

KULTPORTALEN - http://hem.bredband.net/b149976/

Michael Eriksson

Anmäl
2010-12-08 07:24 #1 av: EvaG

Vilken tillbakablick. Du har gjort en hel del i genren.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-12-08 08:57 #2 av: JanGBG

Förvånad OJ. Jag är inponerad!

GladTänk vad vissa är duktiga och kunniga!

Anmäl
2010-12-16 20:22 #3 av: EvaG

Entusiastisk helt enkelt!

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-12-23 15:52 #4 av: retrofuture

Ja, det är nog bara entusiaster som gör tidskrifter på fritiden. Men det är en fruktansvärt kul hobby. Så länge jag har kul gör jag det, oavsett intresse utifrån. MICKE

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.