Annons:
Etikettmänniskan-i-västern
Läst 12838 ggr
JanGBG
12/5/10, 5:32 PM

COWBOY hatten- Nya rön

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En Cowboy utan hatt,är väl ingen Cowboy har vi fått lära oss! Men är det sant?

                     Nya rön om Cowboy Hatten

Läste i dag en artikel ur tidningen "Historia" om en historieforskare som hade gått igenom tusentals fotografier på Cowboys från 1800-talet.

Han hade gjort upptäckten att Cowboys var klädda i mössor och olika hattar till kepsar och uniformsmössor. Men ytterst sällan den "Cowboyhatten" som vi känner den, en bredbrättad "Stetson" eller liknande. Den mest vanliga huvudbonanden var en rundkullig "Kubb" !

Efter denna upptäckt  tyckte han att "Cowboyhatten" är en stor historisk myt.

Annons:
Gasoline
12/5/10, 5:57 PM
#1

Kan hända, men det är ju en hatt som förknippas mer med en cowboy än något annat =)

JanGBG
12/5/10, 6:33 PM
#2

GladHåller med dig, det stövlarna, cowboy boots.

Tittar man på "moderna" Cowboys eller bara på män i dagens Texas så har ju alla dessa hattar

byggarn30
12/5/10, 9:49 PM
#3

Inte så konstigt då en välsittande Stetson inte bara är snygg utan också väldigt praktisk. Inget regn i nacken, ingen sol i ögonen.

denstore
12/8/10, 12:30 AM
#4

Man kan ju fråga sig om inte forskningsmaterialet han har utgått ifrån är porträttfoton. I så fall har ju troligen den fotograferade satt på sig söndagsutstyrlsen, och inte jobbpaltorna. Rundkullig hatt = gå i kyrkan på söndag. Sombrero/Stetson = ute och jobbar.

JanGBG
12/8/10, 8:48 AM
#5

ObestämdNej, tyvärr är det inte så, detta med Hatten var en bi upptäckt, hans granskning (vilken jag hört om förr) gick ut på att mer forska om sociala förhållanden och den miljön som dom levde i.

JanGBG
12/9/10, 12:28 PM
#6

GladKom att tänka på att Cowboys ofta tyckte om att gå till fotografen och låta plåta sig ofta i grupp med kompisar. Om man tittar på olika vapen som dom då har förstår man att det är fotografen som för tillfället har tillhanda hållit dem.

Vissa är av typer som aldrig skulle ha fungerat ute i markerna.

Annons:
EvaG
12/9/10, 5:34 PM
#7

Jan där ser man

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

byggarn30
1/1/11, 11:16 PM
#8

Jag tycker mycket om reenactment. Eller upplevd arkeologi. Alltså att man, som i mitt fall tempelriddare, cowboy, nordstatssoldat eller viking, går/jobbar/trivs/verkar i de plagg eller den utrustning som man tror användes.

Och jag måste säga att sittande på hästryggen i en "duster" med batwings, stjärnsporrar och en stetson (gärna med en lädersnodd under hakan om det blåser hårt eller man galloperar) känner man verkligen att "det här" funkar.

Kan möjligen tänka mig att hatten inte hade "hollywood-stuk" utan mer rund kulle som Hoss i bröderna Cartwright.

JanGBG
1/2/11, 1:16 PM
#9

FörvånadNär jag läste den artikeln så började jag gå igenom mina egna böcker och titta på fotografier, det är OTROLIGT vad det skilljer i kläder och utrustning från vår "Hollyvodd" bild.

Reenactment har jag väldigt lite erfarenhet av, det enda är att jag har hjälpt en Karoliner förening med deras utbildning med flintlås vapen och svartkrut av medlemmarna.

Det är nog väldigt roligt. Men ligger inte riktigt för mig, att klä ut mig.

byggarn30
3/12/11, 7:31 PM
#10

Jan - jag såg just "Pat Garret och Billy the Kid" från -73. Där hade dom snören från hatten som dom drog åt bakom huvudet - inte under hakan. Vet du vad som var historiskt korrekt här? Om du rider så är snöre ett måste om du inte har en hatt som sitter åt så du får huvudvärk.

JanGBG
3/12/11, 9:48 PM
#11

ObestämdBägge delar finns, bakom huvudet är "Spansk stil" eller Mexiko - stil. under hakan är mer europesk stil, de flesta Militära huvudbonader har hakrem.

Så båda är historiskt korrekt.

JanGBG
3/14/11, 8:41 AM
#12

SkrattandeHar fått reda på att det blir en kurs i CAS.

Håller på att se vad jag ska ha på mig! Man ska ju se ut som en 1800-tals kille, vill inte lägga för mycket pengar på det innnan jag vet om jag ska hålla på med denna skytte formen.

Frugan blev inte glad åt detta, tycker att det är maskerad!

Är nog en konstig prick, dom flesta har bekymmer över hur dom ska få ihop alla vapen, men det har inte jag!

byggarn30
4/4/11, 4:19 PM
#13

Jan - tycker du ska gå på loppisar och inhandla gamla kostymer.

F.ö. har jag här http://en.wikipedia.org/wiki/Cole_Younger en bild på äldsta brorsan Younger - Cole - i vad jag tycker ser ut som en, i våra ögon, mer traditionell cowboyhatt.

Annons:
byggarn30
4/4/11, 4:24 PM
JanGBG
4/4/11, 7:25 PM
#15

ObestämdJag har sett den här bilde på "Cowboyen" förr, då med hänvisning till vem han var! Kommer inte på det, just nu.

Men för att vara Cowboy har han en massa dyr utrustning?

Kikare och ett "special gevär" det är ingen bygelrepeter, sitter i ett hölster.

Jag undrar om han inte är någon form av "Lagens man"

Men hatten är det inget fel på.

Så här blir klädsen på kursen Svart "slokhatt" i filt, blå/vitt murarskjorta, svart byxor med hängslen, rutig röd/svart "skogshuggar jacka" i bomull med fårskinsfoder, svarta kängor.

Vi får hoppas dom godkänner det.

Leihill
4/16/11, 1:33 AM
#16

Min hatt som jag har, har hängt med sen 1983…typ Buffaloo Western modell…perfekt i alla väder…skyddar mot solen, perfekt vid regn, och kyliga vindar på vintern, m.a.o en praktisk huvudbonad….sen har man långmodellen av oljerocken i skinn på de…vind och regntät…

//Leffe...

CelsiusT
6/1/11, 2:04 PM
#17

Har inte läst alla kommentarer.

Om man tänker på hur det gick till när det fotograferades förr så var det ju inte lika lätt som idag. Det innebär att det mkt väl skulle kunna vara som någon skrev att vid fotografering tar man på sig finkläderna. Tror inte det finns särskilt mkt foton av det vanliga sociala livet.

Jag som själv föser kossor med häst vet hur otroligt praktisk den vanliga cowboyhatten är. Den skymmer solen, men ger bra vidvinkelseende så man lätt hålle rkoll på hela hjorden och ser var kompisarna är. Den skyddar också perfekt vid regnigt väder, både vid nacken och ansiktet.

Jag kan dock tänka mig att folk väldigt mycket hade på sig det dom hade tillgång till. Hade man ingen sådan hatt men en bekväm mössa så använde man den istället.

Sen inte att glömma att cowboys inte bara fanns förr, dom finns lika mkt idag och modet förändras för att vara funktionsdugligt. Jag går inte runt i gammaldagsa kläder bara för att jag är en cowgirl, jag går runt i moderna och praktiska kläder - kläder som är bra funktion i när man vallar kossor och rider idag.

Medarbetare på westernridning.ifokus

JanGBG
6/1/11, 4:23 PM
#18

{#emotions_dlg.tongue_out}

JanGBG
6/2/11, 10:59 AM
#19

Under den tid vi kallar Vilda Wästen, tiden mellan 1860-1900, finns det tusentals fotografier. Det var just detta som var grunden till forskarens projekt.

Kläder var dyrt under denna tid, man fick nog ta vad man hade. Det finns mycket"vardags bilder" från rancherna under denna tid, då ser man att dom är väldigt olika klädda. Precis som #17 på pekar.

Det blev något fel med minna inlägg förra gången, texterna kom inte med

fotoninja
3/22/12, 2:33 AM
#20

då jag i dagarna beställt min första hatt, Skrattande en stetson stråhatt.

fått ett litet intresse av hattar nu. hittade en film om hur stetsonhattar tillverkas.

Annons:
JanGBG
3/22/12, 9:48 AM
#21

När jag gjorde lite undersökning kring filmen "True Grit" så upptäckte jag att den hatt som hjältinan har (är hennes fars) är igentligen den hatt som Stetson tyckte att CVowboy skulle ha, den gjordes av en av familjen Stetson när han var i Västen förr att bota en lungn sjukdom.

Den ser inte ut som en trad. Cowboy hatt, blev inte populär när dom nya kom.

Detta inlägg om Cowboy hatten har ju under tiden den varit här på sajten tydligen väckt känslor.

Men det finns ett tale sätt "Var och en blir salig i sin tro".

fotoninja
3/28/12, 4:49 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

stetson stråhatten kom igår Glad

bortse ifrån kass mobilbild och enländigt skäggstubb Skrattande

JanGBG
3/28/12, 9:32 AM
#23

Tungan uteDen var snygg!

fotoninja
3/28/12, 9:38 AM
#24

Tack Glad

[peter54]
4/1/12, 5:00 PM
#25

I Sverige är det väl allmänt sett lite töntigt med hatt nuförtiden. När jag var liten hade alla gubbar hatt, nu ser man nästan aldrig någon med hatt och om man nu ser någon med hatt, så är det ofta fel hatt på fel person.

Som bågskytt trivs jag inte allt med hatt, det funkar inte att bära hatt när jag ska skjuta. En vanlig baseballkeps vänder jag bara på när jag ska skjuta, men hatten måste av varenda gång - jobbigt.

Sedan är det ju det där med kvaliteten. Jag har haft ett par olika hattar, men de har ju varit sydda efter någon slags generell mall och trots rätt storlek, har de suttit ostadigt på huvudet och inte alls känts bekväma.

JanGBG
4/1/12, 5:32 PM
#26

Tungan uteSom pistol/revolver/gevärsskytt är en hatt perfekt. Om man som jag skjuter fält kan det vara både regn och solsken med en hatt fixar du bägge.

[peter54]
4/1/12, 5:38 PM
#27

#26 Jag har en sydväst när jag skjuter bössa i regn, annars har jag bara keps eftersom jag som sagt inte riktigt trivs med hatt, jag har aldrig provat någon som suttit bekvämt.

Flört

Annons:
fotoninja
4/2/12, 8:26 AM
#28

jag har aldrig vågat mig på att ha hatt tidigare. kunde ju sett muppig ut Skrattande vilket jag kanske gör. men, jag hittade ett riktigt bra pris på denna hatten. en jaktbutik hade rea på den några dagar. 99:- Tungan ute då var det värt att chansa. nu är det bara att våga ha den på ute. ihop med nån khakifärgad skjorta vore det nog snyggt, eller en sliten jeansjacka? Glad

CelsiusT
4/2/12, 3:52 PM
#29

#28 det är inte det minsta muppigt med hatt. Har ofta hatt på mig, även på stan och nere i byn, att ha det i stallet är en självklarhet för mig både när jag arbetar och när jag rider. Visst får man vara beredd på att folk kommer ihåg en, men jag har iof aldrig varit rädd för att bli sedd. Fick höra på pizzerian häromdagen att den ena pizzabagaren kände igen mig för jag brukar ha cowboyhatt på mig =P

Medarbetare på westernridning.ifokus

JanGBG
4/2/12, 6:43 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Tungan ute

Är man svartkrutsskytt och på tävling så ätr det mer hattar än kepsar!

Jag ser "muppig" ut även ut hatt, så det gör inget.

fotoninja
4/2/12, 7:33 PM
#31

#30 nejdå, du ser inte muppig ut. woooohoo vilket häftigt bälte! Tungan ute

JanGBG
4/2/12, 8:43 PM
#32

ObestämdDet är ett så kallat Cross Draw, "Ranger singel loop" hölster på ett, "money belt" med 36 patronlopar.

Rent tekniskt är det inte ett patronbälte utan en patrongördel, utan på liggande låsning.

Sådana bars ofta av Texas Ranger och Arizona Ranger på 80-90 talet.

Revovlver är en S&W .45 Schofield m/1877 mark 2. med 7, 5 tums pipa.

Har upptäckt att dom "gammla" typerna funkar bäst, i fältskytte.

Felet är att dom är väldigt tunga, det käns på höfterna.

Det är det jag minst gillar i Cas, all utrustning och ammo som sitter som "gjuten" på en, får ju inte hänga upp sig i det "snabba draget".

fotoninja
4/2/12, 8:54 PM
#33

vad väger din puffra? gördeln, känns vikten av patronerna?

JanGBG
4/3/12, 1:02 PM
#34

Rynkar på näsan

Revolvern tom = 1210 gram

Hölster = 225 gram

Bälte med 36 patroner = 1325 gram   ( tomt bälte 461 gram)

Totalt = 2760 gram = 2,67 kg

36 patroner väger = 864 gram

Men i Cas har du ju två revolvrar + Hagelbälte med hagel i, mem det får ju inte sitta bekvämt utan så att du kan dra snabbt med en hand, hölster nerbundna osv. (Inte som på bilden, där sitter det bekvämt)

Vad är det jag syslar med???? Gammla farbrorn?

Annons:
Upp till toppen
Annons: