Övrigt om vilda västern

Det är min boskap!

2011-02-17 19:19 #0 av: JanGBG

Märkning av kor! Annonstavlor på Klövar!

Det är min BOSKAP, ser du inte märket!
Korna i Västen var som vandrande ANNOSTAVLA på klövar.

För att reda ut ägandeförhållandena så märkte man korna med brännjärn och skarpa knivar.
Den förste ägaren brukade sätta sitt brännmärke på länden på kon. Men märken och märkningar kunde finns nästan över allt på djuren.
"Käkmärken" var också vanliga när man hade djuren länge, här växte det inte igen så fort.. När drivarna tog över djur för att föra dem till Järnvägen satte man ofta ditt ett "Drivarmärke" på sidan av kon, det syntes ju bra och var ofta stora och enkla. Men just drivarna kunde med kniv göra konstfärdiga märkningar i öronen på djuren, det syntes ju bra i stora jordar. Sådana här märkningar med kniv kunde göras som hängande skinnflikar på även på halsen ,strupen och bringan.
Nästa ägare kunde göra om ländmärket till sitt eget eller korsa över det och göra ett nytt bredvid.
Trots att man behövde en stor färdighet för att göra dessa märken. Fick man inte säga till en Cowboy att han var "duktig med brännjärnet", för det betydde att han "stal andras djur"

Anmäl
2011-02-18 02:57 #1 av: EvaG

Intressant läsning.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2011-06-01 14:29 #2 av: CelsiusT

Väldigt intressant. Men lite konstigt. Iom att man tog hand om lädret mkt mer förr så är det ju konstigt att man tillät sig att förstöra det redan när det satt på kossan? Känns som om dom borde varit ännu mer rädda om det förr i tiden?

Det kan inte ha varit så att man satte det över en redan skadad del på kossan (tex gammalt sår, område som blivit förstört av insektsbett osv) och att det pga det kunde hamna lite varsom på kossan?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2011-06-01 16:12 #3 av: JanGBG

{#emotions_dlg.smile}

Anmäl
2011-06-02 11:07 #4 av: JanGBG

Det blev något fel med minna inlägg i går, texterna kom inte med.

#2 har rätt när hon säger att man använde läder mer förr. Men det läder som hade "märken och skönhetsfel" gick också åt. Tex så hade man ju mycket läder till olika skydds ändamål, man skodde trä och rep med läder på ställen där det skavde eller slets, ( åror fick ofta en läder skoning på den del som låg mot relingen eller i klykan) detta läder kunde ha mycket fel i utsendet.

Boskapen från Texas hade otroliga mängder insektsbet.

Anmäl
2011-06-02 13:24 #5 av: CelsiusT

#4 Men sådant läder som är märkt är inte bara skönhetsfel, det blir mer eller mindre värdelöst pga kvaliteten/hållbarheten. När man förstör narven så förstör man även hållbarheten på lädret. Tror inte dom var så dumma förr att dom slarvade bort viktig inkomst på det sättet. Därremot om en bit av kossan redan är väldigt skadad (tex mkt insektsbett) så kan jag tänka mig att man passar på att sätta märkningen där iom att den biten redan är skadad. Det kanske är därför som märkningen hamnar lite var som på kossan för att man sätter där det förstör minst.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2011-06-02 15:43 #6 av: JanGBG

{#emotions_dlg.undecided}

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.