Människan i västern

Boskapsbaronernas kvinnor, BARONESORNA!

2011-02-12 16:55 #0 av: JanGBG

LIKA BARN LEKA BÄST

BOSKAPSBARONERNAS KVINNOR, "BARONESORNA"!
Kända är ju Västerns "Boskaps Baroner" så som Charlie Goodnight, John Kendrick, Granville Stuart och Conrad Kohrs. Men att dom hade starka, kraftfulla kvinnor i ryggen är inte lika känt och omtalat.
När fiendskapen med indianerna stod på sin höjdpunkt så ingick Graville Stuart ett omaka men perfekt äktenskap med fullblodas shoshonkvinnan Aubony, hon fann sig väl tillrätta i detta blandäktenskap, som resulterade i nio barn. Hon drog sig inte för att adoptera sin mans döde bror James två barn. En kvinnan som stod bakom sin hård och hänsynslöse man i alla lägen.
Eula Kendrik, rymde 15 år gammal från sin skola i Texas för att gifta sig med John Kendrik. Hon vill och levd flott med klänningar av sista skriket av mode och lyx även ute i öde marken oavsett kostnad. Men hon förde sin mans kassaböcker och räkenskap nog och skötte ekonomin. På gamla dar levde hon med honom i deras hem med namnet "Trails End".
Ensam traskande på en landsväg utan pengar mötte Elizabeth, en ung försäljerska av Singers symaskiner John Illiff. Med tiden blev hon en perfekt Baronessa som kunde handskas med all svåra situationer. När hennes man dog så var hennes första åtgärd att ge order om att förstärka vakterna kring boskapen innan boskapstjuvarna börjat röra på sig, när dom fick reda på dödsfallet.
Fransmannen Pierre Wibaux hade smak för lyx, men det delade han med sin fru Nelli Wibaux. Fastän deras första hem var en liten stuga med torvtak, så firade dom julen med kalkon, plumpudding och paj. Hon stod vid den primitiva spisen i aftonklänning och han i frack och stärkskjorta med ett glas champagne i handen.
Augusta Kohrs ville levde som en Kejsarinna på sin ranch. Men när hon upptäckte hur dålig mat cowboys fick, avskedade hon kocken tog ensam över hans uppgifter och lagade mat till 40 man. När hon hade tränat upp sin "husliga stab", gjorde hon lyxresor till Europa och gick på Metropolitan i New York varje år.
Seg och tålig precis som sin man var Mary Ann Goodnight. Först när han hade etablerat sin ranch i Colorado, gifte hon sig med honom, hon var 31 år då. Men sedan stod hon hårt fast vid honom, hjälpte honom att klara hans ekonomiska krasch. På deras Palo Daro-Ranch var hon den enda vita kvinna på hundratals kilometer.
Det som slår en är att dom är så lika sina män, tuffa, hårda och inte rädda för hårt arbete. Samtidigt som dom gillar lyx och flärd. Lika barn leka bäst!

Anmäl
2011-02-15 11:46 #1 av: Leffe

Där ser man. Intressant

Anmäl
2011-02-16 17:07 #2 av: EvaG

Jättebra!

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2011-02-16 19:02 #3 av: JanGBG

Tungan ute EvaG! Kommer du ihåg inlägget när vi skulle "önska" vilken figur i västen vi ville vara?

Nog finns det en del "Tuffa" häftiga damer bland dessa "Baronessor", dom var inte helt utan makt heller!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.