Annons:
Etikettindianstammar-och-kultur
Läst 3139 ggr
Gittan
3/12/14, 2:53 AM

Indianer i vilda västern: Arapahoer

Arapahoerna är mycket renodlade prärieindianer. De var spridda över ett större geografiskt område än någon annan präriestam. Vad sägs om South Dakota, Nebraska, Colorado, Wyoming och Kansas.

Arapahoer, ca 1858 (konstnär: Alfred Jacob Miller)

Enligt gammal vetskap fanns det ursprungligen fem huvudgrupper var och en med egna språkliga variteter, hitounenno (tiggarna) - som blev till atsina, besawunena, hinanaeina, ha'anahawunena och nawathinehena. De tre första gruppernas språk var närstående. Vid mitten av 1800-talet delades arapahoerna i en nordlig, Northern Arapaho, och en sydlig, Southern Arapaho, del.

Arapaholäger 1868

Arapahostammen försökte hålla sig undan de vita och indiuankriget. Tyvärr trodde de vita att arapahoerna var allierade till lakotasiouxer och cheyenner eller så var det ett svepskäl till att dra in även dem. Helt oprovocerat anfölls de av USA:s kavalleri vid Sand Creek 1864, följt av anfallet vid Tongue River 1865. Arapoherna försökte dra sig undan allt längre norrut för att undvika massakrerna. Det kom ett tredje anfall 1874 nära Nowood Creek i Wyoming. Den som ledde förföljelsen av araphoerna var general Patrick E. Connor.

De nordliga arapahoerna försökte som en utväg att i stora skaror ta värvning i kavalleriet som indianspejare. General George Crook lovade dem som belöning ett eget reservat och placerade dem 1876 tillfälligt i Shoshonereservatet i Wyoming. Samboendet med shoshonerna blev permanent då Crook avled innan han hann ordna det bättre för arapahoerna i reservatet. De sydliga arapahoerna hamnade i ett betydligt sämre reservat i Oklahoma tillsammans med de sydliga cheyennerna där de fortfarande bor.

Hur är det då i nutid? Vid folkräkningen 2000 rapporterade 9258 människor att de räknade de sig som helt eller delvis Arapaho. Arapahospråket är i dag utrotningshotat. Färre än 500 talare återstår, nästan alla är äldre än 50 år.

Källa: Svenska Wikipedia 12 mars

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Lasse
3/12/14, 7:05 AM
#1

Tror de vita såg alla indianer som samma.


gromar1942
3/12/14, 6:06 PM
#2

Intressant läsning om indianstammarna.

Aktion, historik, fantasi. Ja allt finns på Vilda Västern iFokus

Upp till toppen
Annons: