Annons:
Etikettfilm-och-serie
Läst 3286 ggr
Leffe
2012-09-17 23:05

Häng dom snabbt

The Life and Times Judge Roy Bean bygger på en verklig historia om en självutnämnd gränsdomare. Det är en västernfilm från 1972.

Häng dom snabbt

Fredlöse Roy Bean rider in i Vinegaroon, en stad vid gränsen i Texas. Hna blir rånad och svårt misshandlad på saloonen. Sedan körde de ut honom från stan fastbunden vid hans häst.

Maria Elena, en ung kvinna hittar honom och sköter om honom. När Roy Bean återhämtat sig rider han tillbaka till staden och skjuter alla som var inblandad i misshandeln.

Då det inte fanns lag och ordning utser han sig själv till domare och Lagen väster om Pecos. Han blev invånarnas ledare. Saloonen i stan döps till Jersey Lilly och på väggen hänger han upp ett poträtt föreställande Lil Langtry, en känd skådespelerska och sångerska, som han aldrig sett men som han dyrkade.

När skurken Big Bart Jackson och hans gäng kommer till stan svär Bean in dem som sheriffer. Sherifferna fångar andra skurkar och tar deras pengar medan Bean dömer de gripna att bli hängda. Detta är Beans typ av gränsrättvisa.

Om en berusad sköt inne på saloonen gjorde inget, men när en råkade träffa poträttet blev denne skjuten på direkten.

Bean döper salongen Jersey Lilly och hänger ett porträtt av en kvinna som han dyrkar, men har aldrig träffat, Lily Langtry, en känd skådespelerska och sångerska av 1890-talet. När ett band av tjuvar kommer till stan, Big Bart Jackson och gängmedlemmar Nick Grub, Fermel Parlee och horhus Lucky Jim, snarare än att motsätta sig dem, svär Bean dem som lawmen. De nya marskalkar runda upp andra laglösa, sedan hävda sina pengar efter Bean meningar dem att hänga.

Roy Bean och Maria Elena blir ihop och hon blir gravid. En dag dyker advokaten Frank Gass upp och påstår att saloonen är dennes. Han fängslas av Bean.

Bean ger sig iväg till San Antonio för att se Lily Langtrys show, Han lovar Maria att hon ska få en speldosa som spelar "The yellow rose of Texas". Under hans frånvaro passar Gass och några andra på att ta över staden från domarens hårda styre. Bean får inte se Lilys show för det är slutsålt. Han luras och blir rånad.

Väl hemma igen finner han Maria Elena är döende efter en svår förlossning, men barnet överlever. Han döper barnet till Rose efter speldosans melodi.. Han tänker hänga lakaren som skötte förlossningen, men Gass, som nu är borgmästare, säger ifrån. Bean sörjer sin Maria och rider iväg. Gass hyr revolvermän för att bli av med Beans sheriffer.

Åren går och olja hittats. Staden blomstrar bredvid oljeriggarna. En vuxen Rose ser en dag att hennes far återvänder. I en revolverstrid dödar Bean Gass. Saloonen börjar brinna och rasar över Bean.

Lång tid senare stannar tåget i staden och ut kliver Lilyl Langtry. Rose berättar om Roy Bean och hans känslor för Lily.

Annons:
Gittan
2012-09-18 15:58
#1

Den filmen har jag aldrig hört talas om.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


byggarn30
2012-09-27 09:33
#2

Såg den igen nu för andra gången. Rätt Ok…

gromar1942
2012-10-02 12:16
#3

Den är bra, men har ett allvarligt budskap egentligenRynkar på näsan

Aktion, historik, fantasi. Ja allt finns på Vilda Västern iFokus

Catwoman
2012-11-15 08:15
#4

Nu har jag faktiskt sett den bara för jag blev nyfiken. Den är lite orginell.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

JanGBG
2012-11-28 13:28
#5

Den verklige Roy Bean, var nog inte precis så ädel, utan en mer "Maffiaboss" lik person.

Upp till toppen
Annons: