Annons:
Etikettfilm-och-serie
Läst 4484 ggr
EvaG
8/19/12, 10:18 AM

Vilda västern i böcker och på film del 2

Westernfilmerna var av några olika slag i stort kan man säga.. Det var filmer med sjungande cowboys och det fanns filmer där det alltid rök om revolvern.

De tidiga westernfilmerna spelades oftast in direkt i studiomiljö på samma sätt som de andra tidiga Hollywood-filmerna, men när man började filma saker på plats letade producenterna av westernfilmer upp ödsliga platser i bland annat Kalifornien, Arizona, Nevada, och Colorado och Wyoming för att spela in filmerna.

Filmerna handlade oftast om cowboys och revolvermän som slogs mot varandra eller mot indianer. Indianerna var nästan aldrig något trevligt att träffa på.

När det gäller filmer med sjungande cowboys kan man inte låta bli att nämna King of the cowboys - Roy Rogers, som var både skådespelare och sångare. Roy Rogers föddes den 5 november 1911 i Cincinnati, Ohio och dog 6 juli 1998 i Kalifornien. I de flesta filmer med honom hade alltid hästen Trigger en stor roll också

Roy Rogers

Roy Rogers och Mary Hart i Shine on Harvest Moon

Den stora filmstjärnan när det gäller westernfilmer hette varken John Wayne eller Clint Eastwood. Han hette Tom Mix. Det var en leghendarisk cowboyhjälte i mer än 330 wetsernfilmer och det var både stum- och ljudfilmer. Tom Mix, som egentligen hette Thomas i förnamn föddes den 6 januaqri 1880 i Mix Run, Pennsylvania och dog 12 oktober 1940 i Florence, Arizona

Tom Mix

Tom Mix

En annan av de stora westernstjärnorna var Broncho Billy Anderson vars riktiga namn var Max Aronson och föddes i Little Rock, Arkansas den 21 mars 1882 och dog 20 januari 1971 i Los Angeles. Han var både skådespelare, regissör och producent. Han spelade cowboyen Broncho Billy. Han producerade och spelade huvudrollen i mer än 400 Broncho Billy-filmer. Broncho Billy Anderson, som var en av sin tids mest kända filmstjärnor, brukar kallas för "filmcowboyens fader". Han belönades med en special-Oscar 1957 för att ha bidragit till filmens utveckling i underhållningssyfte.

Broncho Billy

Broncho Billy Anderson

Så går vi lite framåt i tiden. Till den tid när vi säger att de "riktiga" westernfilmerna kommer ifrån. Den första av dessa klassiska filmer var Kit Carson, men den filmen har blivit bortglömd utan starten för eran med klassiska westernfilmer säger man är Det stora tågrånet.

Det stora tågrånet

Justus D. Barnes i Det stora tågrånet

Från denna tid som vi idag kallar för den klassiska westernfilmseran har vi tre stora ikoner, skädespelaren John Wayne och regissörerna John Ford och Howard Hawks. John Fords Diligensen från 1939 betraktas genomgående som den bästa westernfilmen som gjorts. Den var också John Waynes genombrottsfilm.

John Ford

John Ford

John Ford fick namnetSean Aloysius O'Feeney och föddes 1 februari 1894 i Cape Elizabeth, Maine, död 31 augusti 1973 i Palm Desert, Riverside County, Kalifornien, var en amerikansk filmregissör av irländskt ursprung. John Ford är den regissör som har belönats med flest Oscar, nämligen fyra stycken.

Howard Hawks

Howard Hawks och Lauren Bacall

Howard Hawks föddes den 30 maj 1896 och dog den 26 december 1977 var en amerikansk filmregissör, verksam i Hollywood. Berömd, nyskapande och lovordad för sin mångsidighet.

John Wayne

John Wayne och Marsha Hunt i  Born to the West (1937)

John Wayne (Marion Robert Morrison) föddes 26 maj 1907 i Winterset, Iowa och dog den 11 juni 1979 i Newport Beach, Kalifornien.

Han började sin karriär på 1920-talet i stumfilmer, och kom att bli en av de största amerikanska filmstjärnorna från 1940-talet till 1970-talet. Han var urtypen för en särskild kärv individualistisk manlighet och har blivit en bestående amerikansk ikon.

Ja det här var del 2. Förhoppningsvis kommer det också en del 3

Del 1 hittar du här.

Källa: En del fakta och datum från Wikipedia

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Annons:
EvaG
8/19/12, 10:21 AM
#1

Måste ju bara ta med en video med Roy Rogers och Trigger

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Leffe
8/19/12, 4:32 PM
#2

Roy Rogers såg jag faktiskt på bio och kommer ihåg att jag tyckte om hans häst. Tom Mix har jag hört talas om, men aldrig Broncho Billy. Fanns det inte ett tag en tidning som hette Tom Mix?

medde
8/25/12, 8:53 PM
#3

Intressant,'

Leffe hette inte pållen Trigger?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Leffe
8/25/12, 10:10 PM
#4

#3 Roy Rogers häst hette Trigger

medde
8/26/12, 10:51 AM
#5

Tack LeffeD var inte säker på det, fanns någonstanns i bakhuvudet..Vilket även stod i artikeln, Slarvmajja som man kan vara ibland. Sorry,,,

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: