Annons:
Etikettkrig-och-revolutioner
Läst 4219 ggr
Leffe
2012-07-19 00:06

Slaget vid Appomattox Court House

Slaget vid Appomattox Court House i Virginia var det sista slaget av betydelse under det amerikanska inbördeskriget.

General Ulysses S. Grant lyckades förstöra sydstatsarméns förråd med förnödenheter i Appomattox. Sydstaterna general Robert E. Lee blev pressad. Hans sista chans var att ta sig till Lynchburg där det fanns förnödenheter.

Lee förstod ganska snabbt förstå att den manövern skulle bli allt för svår att genomföra därför att nordstatskavalleriet stod i vägen. Lee ville då veta villkoren för att kapitulera. Samtidigt ansåg han att det fanns en chans att fly om Grants infanteri inte skulle hinna mobiliseras. Så han gick till anfall med sina trupper, men de stötte på infanteriet. Situationen var hopplös och Lee gick med på förhandlingar.

Den 9 april 1865 kapitulerade general Robert E. Lee och hans sydstatsarmé vid Appomattox Courthouse. Grant ställde generösa kapitulationsvillkor där Lees manskap och officerare inte gjordes till krigsfångar utan tilläts att återvända hem samt behålla hästar och annan egendom. Det enda han krävde var att de överlämnade sina vapen (Med ett undantag officererna fick ha kvar sina svärd, då Grant inte ville förödmjuka Lee).

Den 10 april blev sammanlagt 27805 man avväpnade. Det blev en hel del vapen det. Kapitulationen ledde till att striderna avtog och de andra konferationsrörbanden la ner vapnen.

General Lees kapulitation, Målning av Paintings by Thomas Eakins

Källa: Svenska Wikipedia 18 juli 2012

Annons:
Gittan
2012-07-23 11:18
#1

Tänk att detta otäcka krig fick ett slut.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


[GIKmio]
2012-08-05 00:28
#2

Tror det är få inbördeskrig som fängslat oss svenskar så mycket som amerikanska inbördeskriget. När jag lekte krig som barn så  blev skogen hemma i Värmland en skog i Pennsylvania eller Maryland.

Leffe
2012-09-14 02:12
#3

Det var ett långt och blodigt krig

JanGBG
2012-11-28 13:50
#4

#2

Jag håller med dig. Möjligen beror det på att inget annat utlänskt krig har haft så många svenskar  under fanorna eller att så många svenska nybbygare berördes av det, dom skrev ju hem och berättade.

[GIKmio]
2012-12-01 19:13
#5

#4 Dessutom har kriget dokumenterats mycket i diverse Tv-serier och filmer. Hur många sådana har visats i Sverige som handlat om till exempel inbördeskriget i Spanien. Mina jämnåriga, 70-talisterna fick upp ögonen för inbördeskriget när Tv-serien Nord och Syd sändes för första gången på 80-talet. Innan dess visste jag inget om kriget och Lincoln var någon man sett på bild och endast visste det var en berömd politiker av något slag. Är mycket intresserad av att läsa om detta ämne så det är med nyfikenhet jag tar del av era krigsartiklar.

Upp till toppen
Annons: