Annons:
Etikettindianstammar-och-kultur
Läst 13476 ggr
medde
2011-10-02 12:01

Nordamerikas indianstammar

Vi känner nog väl till Nordamerikas indianer. Men vet vi om vilka stammar som finns och var dom hörde hemma? Jag tänkte ta i korta drag om en del olika stammar och var dom fanns förr och finns i dag.

Hej på er alla vilda Västern vänner. Jag heter medde och är ny medis på sajten och är en av dom som alltid höll på indianerna då det var västern filmer på Tv:en och inte på cowboysen..Nåja visst gillade jag cowboysen också, men favoriterna var dock indianen.

Men det finns ju en hel del olika stammar därute på viderna och inte alltid var det fred mellan dom olika stammarna, Men vilka var dom och var bodde dom? I den här artikeln tänkte jag berätta lite kort om var dom fanns och var dom mest finns i dagsläget.  Om det senare finns ett intresse om dessa underbara indianer så tänkte jag göra enskilda artiklar om dom olika stammarna. Så allt är upp till er. Det är bara skicka en röksignal i tråden så kommer det nog dyka upp en artikel om just den stammen du vill läsa om. Hoppas det finns intresse för en och annan indian bland alla cowboys.//Mvh medde

Apache: Jordbrukare, handelsmän och krigare/Sydvästra området..Det finns i dag mer än 50 000 och bor i dag i New Mexico samt Arizona

Pawnee: Uprsungligen var det jordbrukare och jägare/ Prärien
Dom flesta bor i dag Pawnee reservatet i Oklahoma

Sauk: Nu talar vi inte Stefan Sauk alls..Utan ett folk som även utöver Sauk kallades Foxindianer, detta var ursrpungligen  jordbrukare/ Östra skogsområdet. Dom bor mest numera i Tana Iowa

Wampanoag: Jordbrukare och jägare/ Östra skogsområdet. Numera i Massachusetts

Comanche: Delvis var dom nomadiska bisonjägare/ Prärien. Otroligt duktiga ryttare och för sina stora kunskaper om hästarna.

Cree: Jägare och duktiga handelsmän/ Subarktiska området.  I dag lever över 15 000 i Canada.

Hidatsa: Jordbrukare och deltagare regelbundet av soldansen/ Prärien. I dag lever dom Fort Berthold reservatet som ligger i North Dakota.

Lakota: Prärien. Behövs det skriva mer än att nu är vi hemma hos Sitting Bull.

Navajo; Var fredliga jordbrukare. Är än i dag den näst största stammen i Nordamerika/ Sydvästra området. Återfinns i Arizona och New Mexico.

Haida: Det här folket var båtburet och väl kända för sina otroliga vackra sniderier/Nordvästksten. Finnes i Queen Charlotte Islands i Kanada.

Nez Percé:  Sysslar med handel,och jagar och fiskare/ Prärien.
Det finns över 4000 som bor i dag i Nez Percé reservatet i Idaho samt även boende i Colwille reservatet i Washington. Tilläggas skall att dom är duktiga hästuppfödare än i dag.

Detta är några av dom olika stammarna, men det finns en hel del till, och vi har nog all anledning att återkomma till dom också.

En liten favorit på min vägg

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
EvaG
2011-10-03 00:09
#1

Toppensammanfattning!

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

JanGBG
2011-10-03 10:46
#2

GladEn fråga , vet att olika stammar har olika språk, men är dom språken besläktade med varandr? Eller är det olika språkgrupper?

medde
2011-10-03 13:09
#3

Det som skilde dom åt var just språket, det sägs att till en början var det över 200 olika språk, men det var innan innan européernas ankomst. Då precis som du undrar så lade man in språket i olika grupper. Där varje grupp hade ett innehöll ett mycket  närbesläktade språk. Athapask, Algonkin, Irokes, Hokan-Sioux är några exempel på de största  språkgrupperna i Nordamerika.

Men dom alla olika stammarna utvecklade ett teckenspråk, och med det teckenspråket kunde de olika stammarna tala med varandra. Teckenspråket var bäst och mest utvecklat hos siouxindianera. Men det utvecklade sig ganska fort och fanns mellan dom olika stammarna.

Hoppas mitt svar var till hjälp

Mvh

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Leffe
2011-10-03 23:19
#4

Jag visste inte att det var så många olika stammar. Antar att en del försvann under indiankrigen

medde
2011-10-04 09:36
#5

Det är inte ens alla med..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Gittan
2011-10-04 11:17
#6

Oj vad intressant!

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Stander
2011-10-04 13:44
#7

2 & 3

Det här med språkgrupper är lite krångligt. De nämnda grupperna är de mest kända men även de är ibland spridda. Algonkin-språkiga stammar var t.ex cheyenne och svartfötter på prärien, lite längre österut  chippewa, delawarer, sauk & fox (obs två stammar, men mycket nära allierade).

Athapasker finns mestadels på Stilla havs-kusten och subarktiska områden . Men på prärien finns den nordliga sarsi-stammen i Canada samt i syd-västern apacher och navajo . Detta beror på att apacherna är ganska nya i sydväst. De kom vandrande norrifrån.

Siouan-språket talas bl a av siouxer, kråkindianer, osage och assiniboiner, den gruppen är således ganska lokal.

Shoshonespråken är en del av  uto-aztekiska språkfamiljen och talas förutom av shoshoner bl a av comancher,(som härstammar från shoshonerna) och hopi.

Irokes-språk talades förutom av stammarna inom irokesförbundet, av cherokee t.ex

Caddo-språk talas förutom av caddo, av pawnee och arikara.

Som synes är det här en hel vetenskap, och man kan utveckla det ännu mer.

JanGBG
2011-10-04 15:03
#8

OK och tack. det var en bra förklaring som jag fick här.

Upp till toppen
Annons: