Annons:
Etikettövrigt-om-vilda-västern
Läst 4564 ggr
JanGBG
3/16/11, 12:39 PM

Cowboysadeln

Sadeln - en cowboys viktigaste utrustning

Cowboy - Sadlar

Boskapsskötarens viktigaste utrustning.

Det fanns en sak som cowboys lade ner stor möda och pengar på, sin sadel! Ranchägaren ägde hästarna som Cowboys red men sadeln var cowboyens egen personliga ägodel som hade kostat honom en hel del pengar. Gick den sönder så fick han betala den själv. En sadel på 1870-talet gick på mellan 30-50 dollar. Det var ju en hel månadslön för en cowboy, så det här var nog den enda del av utrustningen som han var riktigt kinkig med. Man förstår det lätt, han kunde ju sitta under månader hela dagen i sadel och halva natten och när han skulle sova på marken, ja då lutade han huvudet mot sadeln. Att sadeln var viktig förstår man av uttrycket, "Han har sålt sin sadel" betydde att han hade lämnat cowboy yrket.

Som det mesta av Cowboys utrustning så kommer också sadlarna från Mexicos boskapsskötare som har grund typen från Spanien. Sadlarna var omsorgsfullt handgjorda och underhöll man dem väl och bytte slitna detaljer kunde dom hålla i upp till 30 år. Sadeln var ju lika viktig för hästens välbefinnande som för Cowboyen. En bra och god sadel kunde med en varsam ryttare, efter en dagsmarsch på upp till 120 km fortfarande ha ett häst vid god kondition. Medan en dålig sadel kunde göra en häst sadel öm på en timma.

När man tillverkade en sadel så började man med en träram i kvist fri fur med trädets fiber i längdriktningen.  Träbasen är lackad omsorgsfullt med flera lager. Sedan klär man trät med flera lager vått läder som får torka. Man börjar med hornet sedan undersidan av valvet, sätet, valvbågen, sadelbommen och vojlocken. Man använder läder av olika tjocklek, formade och sedan sydda med fuktiga ogarvade läderremmar.

De Mexikanska sadlarna hade ett smalt och smäckert horn och en väl utarbetad vojlock, stigbyglar av urholkat trä som täcktes av läder, så kallade tapaderas. När boskaps skötseln tog fart i Texas på 1850-talet är den så kallade "Texas-sadeln", betydligt mindre och träbasen är inte helt kläd med läder, ingen läder vojlocken och med en kraftigare läderkläd sadelknapp för lasson. Sadel har också två sadelgjordar, främre och bakre. Stigbyglarna är gjorda av böjträ som formats i ånga. Sadel är försedd med sidskydd av läder som skyddar ryttarens ben från djurets svett. "Denver sadel" kommer på 1870-talet. Den var längre och hela träramen var väl täckt och uppbyggd av läder. Dessa stora sadlar var omtyckta av Cowboys för sin bekvämlighet med ett stadigare och mjukare säte. Men dom vägde hela 18 kg och med sin längd kunde dom framkalla skavsår på hästen. Den klassiska Cowboysadeln kom på 1880-talet med "Kalifornia sadeln", betydligt kortare och minst 5 kg lättare var den mer skonsam mot hästen. Det smäckra hornet hade nu kommit tillbaka men var gjort i läderkläd metall. Under sadeln läger man en sadelfilt av tjockt ylle som ska suga upp hästens svett och hindra skavsår.

Annons:
Leffe
3/16/11, 11:08 PM
byggarn30
3/18/11, 10:56 PM
#2

Det "läder" som täckte stommen eller "bommen" som du refererar till är märkvärdigt tufft. Kallas råhud och är egentligen rengjord men ogarvat läder eller avhårad hud. Det blir hårt som sten och segt som stål. Vikingar brukade kanta sina sköldar med det och det är ett underbart material att laga yxskaft m.m.

JanGBG
3/19/11, 9:43 PM
#3

Tungan uteDu har säker rätt att det  det heter "RÅHUD" på garvarspråk, jag översatte bara det lite slarvligt till Läder.

Bra, med kommentarer då blir vetandet större.

EvaG
3/21/11, 10:28 AM
#4

En sak är klart - det är hårt.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Upp till toppen
Annons: