Annons:
Etikettövrigt-om-vilda-västern
Läst 4952 ggr
JanGBG
3/5/11, 9:48 AM

Cowboy-boots

Det sista en Cowboy skiljer sig från är ju sinna Stövlar och Hatten

Vi känner dom från otaliga filmer och noveller, det sista en Cowboy skiljer sig från är ju  Hatten och Stövlarna.

Det finns två typer av Cowboy Boots den Klassiska och den som kallas Roper och är en mer modern typ att ha i städer, skillnaden är i princip klacken, som är låg och platt på den moderna bootsen, hög och vinklad på den klassiska.

Varför är det då en minst cirka 1-1,5 tum hög och vinklad kraftig klack på den klassiska Cowboy stöveln? Jo, det var praktisk att ha en hög och vinklad klack ifall man slant med foten i stigbygeln, då gick foten inte igenom och man fastnade inte med  benet ifall man blev avslängd. Detta var ju bra med tanke på att deras hästar inte alltid var så väl inridna ,utan ganska bångstyriga.

Som så mycket annan cowboy utrustning kommer också denna typ av boots från de mexikanska   boskapsskötarna , som ursprungligen har det från Spanien.

En riktig Cowboy Boots skall vara gjord av läder från ko skin, var rätt så hög , gå upp en bra bit på under benet. Dom skaften kallades "Kaminrör och stövelskaftet avslutades med raka kanter och så kallade "Åsneöron". Dom höll man i när man drog på sig stöveln.  Det fanns till och med sådana som var så höga att dom såg ut som kavalleri stövlar. I Mexiko gjorde man stövlar som var gjord av mjukt skin och gick över knät. Tån på den klassiska modellen är rund, dom spetsiga kommer med Roper modellen när man började använda dem i stan till fots och inte till häst. Sulan är förvånade  tun på de riktigt klassiska modellerna , men det är ju logiskt, när du sitter till häst och vill känna stigbygeln. Detta förde med sig att det blev kallt om fötterna under dom kalla blåsiga vintrarna i tex. Montana . Lösningen blev en kläd stigbygel med foder av fårskin.  Roper modellen som man hade att gå i hade mindre klack och tjockare sula var mer lik våra vinter boots.

Cowboy var noga med sina stövlar, lade ner en hel del pengar på dem, dom var mycket märkes medvetna, helst skull det vara stövlar gjord av kända skomakare. Dom flesta Cowboys köpte sina stövlar på postorder. På 1870 -talet kostade ett bra men helt vanliga par cowboy boots cirka 15-17 dollar, alltså en halv månads lön

I alla filmer så har cowboys, banditer och lagmän, snygga cowboy boots. Men bland just poliser så var det nog lika vanligt med kraftig kängor med lösa skaft, så kallade "korta chaps"  eller på svenska "benläder", dom gick ju mycket och hade bättre inridna hästar.

Annons:
EvaG
3/6/11, 8:16 AM
#1

En informativ artikel

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

byggarn30
3/11/11, 6:08 PM
#2

Jag går alltid i westernboots som är randsydda som sig bör sen gammalt. Absolut med hög och "sned" klack i läder förstås. Sedan ska det vara den platta fronten och inte så där mexikanskt spetsigt a´la myggjagare. Svårt att få tag på riktigt höga med det stuket men upp på halva vaden och så dessa hundöron (som ofta är fastsydda även i nederkant). Sedan har jag ett par av dessa knähöga med en lapp som går upp ovanför knät. Men dom går man ju knappast omkring på stan i Flört

http://www.clubofwestern.com/images/utrustning/booths2.jpg

EvaG
3/12/11, 7:44 AM
#3

Tycker det är läckert med killar icowboybootsKyss

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

byggarn30
3/12/11, 10:25 AM
#4

Eva då Flört

Upp till toppen
Annons: